’Vahşi sulama’ Konya’yı çölleştirir

Güncelleme Tarihi:

’Vahşi sulama’ Konya’yı çölleştirir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2007 00:00

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından hazırlanan ’Türkiye ve Konya Kapalı Havzası’ndaki Su Sorunları’ konulu araştırma raporuna göre, Konya ve çevresi çölleşme tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor.

Konya Kapalı Havzası’nda sulama ve içme suyunun yüzde 80’ini karşılayan yeraltı sularının seviyesi, yılda 1 metre geri çekiliyor. Bunun en önemli nedeni ise Konya’da çiftçilerin sulama için açtıkları su kuyuları. DSİ rakamlarına göre sadece Konya Kapalı Havzası’nda 30 bini kaçak olmak üzere yaklaşık 60 bin su kuyusu bulunuyor. Çiftçilerin yüzde 60 ise halen ’Vahşi sulama’ adıyla da bilinen salma sulama yöntemini kullanıyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, "Suyun neredeyse hiç bulunmadığı Suudi Arabistan ve Kuveyt başta olmak üzere dünyada 20’den fazla ülkede su bakanlığı bulunurken, Türkiye’de halen sistemli bir su politikası yok. Böyle giderse başta Konya Kapalı Havzası olmak üzere susuzluk kaçınılmaz" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından 6 aylık çalışma sonunda hazırlanan ve Konya’daki 8 sivil toplum örgütünün de destek verdiği araştırmaya göre Türkiye’nin ’Buğday Anbarı’ olarak bilinen Konya Ovası’ndaki yeraltı suları yılda ortalama 1 metre çekiliyor. Rapora göre Konya, Karaman, Aksaray, Isparta, Niğde, Ankara, Nevşehir ve Antalya’ya bağlı 39 ilçeyi kapsayan Konya Havzası’nda 3 milyona yakın insan yaşıyor. Bölge halkının yüzde 45’i kırsal alanda geçimini tarımdan sağlıyor. Havzadaki kuyu ve baraj sularının yüzde 70’i sulamada kullanılıyor. DSİ rakamlarına göre ise Konya Kapalı Havzası’nda 30 bini ruhsatsız olmak üzere yaklaşık 60 bin su kuyusu bulunuyor.

Kuyulardan çekilen sulama sularının bilinçsiz kullanımı nedeniyle çölleşme sürecinin hızlandığını belirten Nalbantçılar, tarım sektörünün, yeraltı sularını yıllar boyu hunharca harcadığını, artık su tasarrufu ile ilgili çok ciddi önlemler almanın zamanı geldiğini belirtti
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!