Uzun Zaman Önce Mayısta

Güncelleme Tarihi:

Uzun Zaman Önce Mayısta
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2002 09:34

İstanbul Şehir Tiyatroları ile Alman Kültür Merkezi tarafından düzenlenen "Çağdaş Alman Yazarlar" başlıklı okuma tiyatrosu ve performans dizisinin ikinci gösterisi "Uzun Zaman Önce Mayısta", 18 Mart Pazartesi saat 20.30'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi Cep Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Oyunun yazarı Roland Schimmelpfennig'in de katılacağı gösterinin ardından, izleyiciler yazarla söyleşebilecek.

İçerik tasarımı Mehmet Atak ile Sibel Arslan Yeşilay tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında,  Alman tiyatro edebiyatının son dönemde öne çıkan ödüllü dört yazarının yapıtları Türkiye'de ilk kez seyirci karşısına çıkacak. 

Dört yazarın farklı anlatım dili ve biçemlerde kurdukları dünyalarla tanışmak ve buluşmak için bir ilk adım niteliği de taşıyan "okuma tiyatrosu" performansları, düz bir okuma yerine, ışık, müzik, efekt, dekor, kostüm ve koreografi gibi unsurlarla desteklenerek seyircinin imgelemini özgür ve yaratıcı kılacak somut imgelerle sunuluyor.

Okuma tiyatrosu etkinlik dizisinin ikincisi Roland Schimmelpfennig'in kaleme aldığı "Uzun Zaman Önce Mayısta". Aşkın daha güzel dönemlerine ait bir anıyı ima eden oyun iki eski aşığın , anılarının aynasında gördükleriyle yaptıkları sohbet üzerine kurulu.

"Uzun Zaman Önce Mayısta", sözden çok hareketin ön plana çıktığı, söylenen kısa kesik cümlelerle dramatik bütünlüğü olan bir öykü anlatmayan yapısıyla, seyircinin düşgücünü harekete geçiren bir yapıya sahip, hem hüzünlü, hem neşeli, bir absürd komedi.

Haberin Devamı

Mehmet Atak'ın yönettiği , Sibel Arslan Yeşilay'ın çevirdiği oyunun dekor tasarımı Hüseyin Özinal, kostüm tasarımı Onur Uğurlu, ışık tasarımı Mustafa Türkoğlu, efekt tasarımı Levent Akman, müzik tasarımı Murat Bavli, hareket tasarımı Eftal Gülbudak tarafından gerçekleştiriliyor.

"Uzun Zaman Önce Mayısta"nın yapım sorumlusu Ümran İnceoğlu, yardımcı yönetmeni  Aslı Öngören, asistanlar Cem Uras ve Gökhan Eğilmezbaş. Oyunda Candan Sabuncu, Rozet Hubeş, Orhan Alkaya, Gökhan Eğilmezbaş, Bensu Orhunöz, Esin Umulu, Ayla Algan ve Beklan Algan'ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir kadro rol alıyor.

-------------------------------------------------------------------------------------
Roland Schimmelpfennig:  1967 doğumlu yazar, Münih'te tiyatro eğitimi aldıktan sonra Münih Kammerspiele Tiyatrosu'nda önce reji asistanlığı yaptı, sonra genel sanat yönetmeni yardımcısı olarak çalıştı. Bir süre ABD'de çalışan Schimmelpfennig İstanbul'da "Bizim Almanca-Unser Deutsch" dergisinin redaksiyonunda çalıştı ve "TAZ" gazetesi İstanbul muhabirliği yaptı.1999'dan buyana Berlin'deki Schaubühne'de yazar ve dramaturg olarak çalışan Schimmelpfennig tiyatro oyunu, radyo oyunu yazarlığının yanısıra reji çalışmaları da yapmaktadır. 1996'da yazdığı "Uzun Zaman Önce Mayısta" Berlin Schaubühne'de 2000yılında ilk kez seyirci karşısına çıktı ve aynı yıl Mülheim Oyun Günleri'ne davet edilerek yılın en iyi oyununa aday gösterildi. Oyunları dünyanın birçok ülkesinde sahnelenen Roland Schimmelpfennig 2001 yılından buyana Berlin  Sanat Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarakçalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!