Uzay Yolu gerçek oluyor

Güncelleme Tarihi:

Uzay Yolu gerçek oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

1970'li yıllardan beri tüm dünyada televizyonların en sevilen dizileri arasında yer alan ‘‘Uzay Yolu’’ gerçek oluyor. NASA'nın geliştirdiği ve klasik uzay araçlarından çok farklı yapıda olan ‘‘Deep Space 1’’ adlı yeni uzay aracı, yarın bir asteroide ulaşmak üzere yola çıkıyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nı ‘‘Yeni Bin Yıl Programı’’ çerçevesinde geliştirdiği ve bilimkurgu filmlerindeki ışık hızıyla hareket eden uzay gemilerine benzer ‘‘ion motorlu’’ yeni uzay aracı ‘‘1992 KD’’ adlı asteroide gönderiliyor. ‘‘Deep Space 1’’ (Derin Uzay 1) adlı uzay aracı, yarın fırlatılacak ve her şey yolunda giderse gelecek yıl temmuzda asteroide ulaşacak.

Derin Uzay 1, klasik uzay gemilerinden çok farklı bir yapıda olacak. Öncelikle olağanüstü hızlara ulaşmasını sağlayacak ion motoruna sahip. Ayrıca bir dizi konuda kendi kendine karar verebilecek bilgisayarlarla donatılıyor ve yolunu kendi kendine bulabiliyor. Projenin Başkan Yardımcısı Curt Cleven'in tanımıyla proje, insanoğlunu ilk kez Uzay Yolu teknolojisine yakınlaştıracak ve ileride yapılacak çok uzun mesafeli ve riskli uçuşlar için deneme olacak.

Derin Uzay 1, akıllı olduğu kadar, hızlı, küçük ve ucuz olma gibi nitelikleriyle geleceğin uzay araçlarını pdototipini oluşturuyor. Çünkü Washington'dan kalkıp yolunu kendi kendine bularak Los Angeles'e varabilen ve orada istenilen yere park etme yeteneğine sahip üstün teknoloji ürünü süper otomobilin uzay aracı versiyonu olarak tanımlanıyor. Başmühendis Marc Rayman'a göre, tüm bu özelliklerinin yanında çok az yakıt tüketmesi de cabası. 490 kiloluk uzay aracı uzayda 3 yıl kalabilecek.

Derin Uzay 1, dünyanın çekim gücünden klasik Delta roketiyle çıkacak ve güneş çevresinde bir yörüngeye oturacak. Üçüncü aşamada devreye ion motoru girecek ve yolculuğun bundan sonraki bölümü, bu motorun itiş gücüyle yapılacak. İon motorunun yarattığı itiş gücü, başlangıçta çok zayıf olacak, ancak zamanla bu güç inanılmaz boyutlarda artarak araca müthiş bir ivme kazandıracak. Yalnızca 82 kiloluk ksenon gazını yakıt olarak kullanan ion motorları sayesinde Derin Uzay 1, saatte 100 bin km'lik bir hıza ulaşacak.

İon motoru güneş enerjisinden yararlanacak. Bu nedenle Derin Uzay'ın kanatlarında 720 silikon lens ve bunların altında 3600 güneş enerjisi depolayan ışık pili bulunacak. Derin Uzay 1, müthiş hızıyla normalde 10 yıl süren Pluton gezegenine yolculuğu üçte bir oranında azaltacak.

Uzaydaki konumunu kendi kendine belirleyecek olan Derin Uzay, 5 km çapındaki 1992 KD asteroidine ulaştığı zaman yapacağı işleri kendisi kararlaştıracak. Yani ne zaman resim çekmesi gerektiğine, hangi manevraları yapacağına veya motorunu durdurmasına dünyadan hiçbir komut almayarak kendisi karar verecek. Uzay aracı zaman zaman radyo sinyalleri ile Dünya ile haberleşip neler yaptığı konusunda bilgi verecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!