Uygun adım mehter

Güncelleme Tarihi:

Uygun adım mehter
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mehteran Bölüğü, bu yılki İstanbul'un fethi törenlerinde üç adımda bir selamlama yerine, askeri bandonun seslendirdiği marş eşliğinde uygun adım yürüdü. Surlardaki iki bayrak direğinden birine asılı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi flaması ise askeri yetkilinin verdiği emirle indirildi. Flamanın yerine de Türk Bayrağı çekildi.

İstanbul'un Fethi'nin 545'inci yıldönümü kutlama törenlerinde, bu yıl ilk kez, geçen yıllardan farklı olarak, yeniçeri ve leventlerin surlara sembolik hücumu gösterisine yer verilmedi.

İstanbul'un fethi, Belgrad Kapı bölümünde, top sesleri ve dumanlar arasında surlara Türk Bayrağı'nın çekilmesi ile canlandırıldı.

Her yıl kendine özgü marşlar eşliğinde ve üç adımda bir selamlama biçimindeki yürüyüşü ile geçiş töreni yapan Mehteran Bölüğü de askeri bandonun seslendirdiği marşa ayak uydurarak, uygun adımda geçişini tamamladı.

Tören öncesi surlardaki iki bayrak direğinden birine çekili olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi flaması da, tören alanında görevli bulunan askeri yetkilinin verdiği emirle indirildi, her iki direğe de Türk Bayrağı çekildi.

DUAYA TÜRKÇE AÇIKLAMA

Tayyip Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başlamasından sonra gerçekleştirilen törenlerde, İstanbul'un fethi, yeniçeri ve leventler tarafından canlandırıldıktan sonra surlardaki direklerden birine Türk Bayrağı, diğerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi flaması çekiliyordu.

İstanbul'un fethi törenlerinden önce, Fatih Sultan Mehmet'in, Fatih Camii avlusundaki mezarını ziyaret eden İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, İstanbul Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan ve 3'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Edip Başer birer buket çiçek bırakıp, Fatiha okudular. Bu sırada bir din görevlisi, okuduğu surenin Türkçe açıklamasını yaptı.

BAYRAĞIN YERİ DEĞİŞTİ

Saraçhane Parkı'ndaki Fatih Sultan Mehmet'in heykeli önündeki törende İstiklal Marşı'nın seslendirilmesi sırasında, törene katılanların Türk Bayrağı'nın çekildiği bayrak direği yerine, heykele yöneldiklerine dikkat eden İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, bayrak direğinin yerinin değiştirilerek, heykelin yanına alınması direktifini verdi.

Aktaş, ‘‘İstiklal Marşı okunurken, Türk bayrağı selamlanır. Burada bayrak direği arkada kalıyor. Bayrak direği heykelin yanına alınmalıdır. Benzer bir durumla İzmir'de de karşılaşmış, bayrak direğinin yerini değiştirmiştim’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!