Uyduyla şahin takibi

Güncelleme Tarihi:

Uyduyla şahin takibi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Grönland'da yaşayan ve şimdiye kadar haklarında çok az şey bilinen bir şahin türü, ABD'li bilim adamları tarafından uyduyla gözaltına alındı. USA Today gazetesinde çıkan habere göre, 1970'lerde bilim dünyasının ilgisini çekmeye başlayan buzul şahinleri, özellikle göç yolları açısından inceleniyor. Çünkü söz konusu kuşlar, Avrupa'dan ABD'ye uçan uçakların korkulu rüyalarından biri. Uzun mesafeler kateden şahinler, kimi zaman uçakların motorlarına girerek büyük tehlike yaratıyorlar.

William Mattox, şahinleri gözaltına alan ekibin başkanı. Ekip şimdiye kadar 1800 şahinin ayaklarına numaralı kelepçe takmayı başardı. Bu arada uzaktan izlenen şahinlerin yaşamlarına ait sırlar da bir bir çözülüyor. Ama buzul şahini hakkında yine de pek az şey biliniyor.

RADYO TAŞIYORLAR

Bilim adamları, geçen yıl, şahinlerin sırtına radyo vericileri yerleştirmeyi başardılar. Bu yolla sonbaharda Grönland'dan ayrılıp Amerika'ya ya da Arjantin'e kadar giden şahinlerin göç yolları keşfedilecek. Şahinin sırtındaki radyo vericisi, periyodik olarak sinyal yayınlıyor. Bu sinyaller dünyanın yörüngesinde bulunan ‘‘Tiros N’’ adlı araştırma uydusuna giderek çözülüyor, buradan da yerdeki merkeze bilgi olarak aktarılıyor. Uzmanlar, bu bilgilerden hangi şahinin ne zaman, nerede olduğunu öğrenerek göç haritaları çıkarıyorlar. Bu geniş araştırmanın sonunda, şahinlerin göç yolları ve yaşam alanları kesinlikle tespit edilecek ve böylece uçaklar için tehlikesiz rotalar çizilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!