Üvey evlat muamelesi

Güncelleme Tarihi:

Üvey evlat muamelesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziosmanpaşa, Bahçelievler ve Bakırköy'deki bölümleri ıslah edilen 14 kilometrelik Tavukçu Deresi'nin Bağcılar'daki bölümü kaderine terkedildi. FP'li Bağcılar Belediye Başkanı Kıyıklık ’’Büyükşehir parasızlıktan çalışmaların tamamlanamadığını söylüyor, bence niyetleri yok’’ diyor.

Bağcılar'da, yaklaşık yüz bin kişinin yaşadığı Fatih, Fevzi Çakmak, Kemalpaşa ve Yavuz Selim Mahalleleri'nden geçen Tavukçu Deresi'nin ıslah çalışmaları tamamlanamıyor. Derenin ıslah çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, aksamaya gerekçe olarak, istimlak için gereken 1.5 trilyon liranın bulunamamasını gerekçe olarak gösterirken Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyaklık ’’Fakir mahallesi olduğu için bölgeye önem verilmiyor, bence niyetleri yok’’ diyor.

Gaziosmanpaşa Sultan Çiftliği bölgesinden doğan, Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy ilçelerinden geçerek Marmara Denizi'ne dökülen 14 kilometrelik derenin ıslahı için, beş yıl önce, Büyükşehir Belediyesi'nce bir dizi ihale açılmış ve ıslah çalışması başlatılmıştı. Tavukçu Deresi'nin Bahçelievler ile Bakırköy sınırları içinde kalan ve Kocasinan Deresi adı verilen bölümü için açılan üç ihale tamamlandı. Dere yatağı beton içine alındı, çevre düzenlemesi yapıldı. İhalesi yapılan Bağcılar bölümündeki çalışmalar ise durma noktasına geldi.

Büyükşehir yetkililerinin verdiği bilgiye göre, çalışmaların tamamlanabilmesi için istimlak ve plan sorunlarının çözümlenmesi gerekiyor. İlçe belediyesiyle Büyükşehir İstimlak Müdürlüğü'nce yürütülen plan ve kamulaştırma çalışmalarında, özellikle Çiftlik Meydanı ile Yunus Emre Köprüsü arasındaki 35 bina, 145 parselin istimlak edilip yıkılamaması nedeniyle çalışmalar ilerleyemiyor. TEM ile Çiftlik Meydanı arasındaki bölümde de imar planı ve istimlak sorunu var. Bu bölümde 40 bina ve 200 parselin kamulaştırılması gerekiyor. Yetkililer toplam 420 parselin kamulaştırılması gerektiğini, bunun için 1.5 trilyon lira gerektiğini belirtiyor.

Sabah akşam ilaçlama

Bağcılar sakinleri, sanayi ve konut atıklarıyla mikrop yuvası haline gelen derenin kokusundan yakınırken Büyükşehir yetkilileri bugüne kadar kendilerine önemli bir şikáyet ulaşmadığını ileri sürüyor.

Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, ıslah çalışmasını tek başına üstlenecek parasal kaynakları olmadığını belirterek ‘‘İstimlak için gereken Büyükşehir için çok büyük bir para değil aslında. Buradaki çalışmaları tamamlamaya niyetleri olduğunu sanmıyorum’’ diyor. Bağcılar Belediyesi yalnızca düzenli olarak derenin etrafında biriken çöpleri temizliyor ve sabah akşam ilaçlama çalışmaları yapıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin beş yıl önce başlattığı Tavukçu Deresi Islah Projesi kapsamında bugüne dek 4 bin 164 metre dere ıslahı, 5 bin 320 metre uzunluğunda ve 9.5 metre genişliğinde yan yol, 8 bin metre atıksu kanalı yapıldı. 1999 yatırım fiyatlarıyla toplam 3 trilyon lira harcandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!