Ütü de cep de ömür törpüsü

Güncelleme Tarihi:

Ütü de cep de ömür törpüsü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2002 10:41

İnsan yaşamını kolaylaştıran elektrikli ev aletlerinin aynı zamanda sağlığı da tehdit ediyor. Uzmanlar, yaydıkları elektromanyetik alanla radyosyona neden olan elektrikli aletlerden mümkün oldukça uzak durulmasını öneriyor. Çamaşır makinesinden buzdolabına, televizyondan ütüye, radyodan cep telefonunü kadar akla gelebilecek elektrikli ev aletlerinin hepsi çevrelerine elektromanyetik alan yayıyor ve bu elektromanyetik alan insan vücudunu olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

Antalya Tabip Odası'nın yayın organında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Dr. Umur Gürsoy'un "Elektromanyetik Radyasyondan Korunmak" konulu bir yazısına yer verildi. Yazıda, alınacak bazı basit önlemlerle elektromanyetik radyasyondan korunabileceği belirtildi. Bu yöntemlerden bazıları şöyle sıralandı:

  Her türlü elektrikli alet çalışmakta iken, bir elektromanyetik radyasyon (EMR) kaynağıdır. Bu nedenle elektrikli hat ve aletlerden mümkün olduğunca uzakta yaşamak, çalışmak ve uyumak gerekli. Uzaklık en iyi koruyucudur.
   Kullanılmayan aletler ya kapalı tutulmalı ya da fişten çekilmelidir. 'Stand by' konumundaki aletler EMR yayarlar ve elektrik harcarlar.
   Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanılmalı ve koruyucu ekran filtresi takılmalı. Bilgisayardan en az 70 cm uzakta durularak çalışılmalı.
   Halojen ve floresan lambalar EMR kaynağıdır. Gece ve okuma lambalarında kullanılmamalıdır.
   Dinlendirici bir uykuya geçmek için ilk koşul, yatak odalarında TV ve radyo bulunmamasıdır.
   Elektrikle çalışan radyo, saat veya alarm baş ucunda bulundurulmamalıdır. Pil ile çalışanlar tercih edilmelidir.
   Cep telefonu gerekmedikçe kapalı tutulmalıdır. Olabildiğince az ve seyrek konuşulmalıdır. Konuşurken kulaktan (beyinden) en az iki santimetre uzak tutulmalıdır. Cep telefonu kesinlikle kalp, bel ve göğüs bölgesinde bulundurulmamalıdır. Cep telefonu gerekiyorsa, SAR değeri 1 W/kg'dan daha az olanlar tercih edilmelidir. Çocukların cep telefonu kullanması mutlaka önlenmelidir.
   Elektrikli battaniye çalışırken uyumak bütün bir gece EMR'a maruz kalmak demektir.
   Saç kurutma makinesinin yarattığı manyetik alan çok yüksektir ve pineal bezden melatonin salınmasını etkiler. Aralıklarla ve kısa süreli kullanılmalıdır. Özellikle mikro dalga fırınlar, elektrikli traş makineleri, fotokopi makineleri de yüksek EMR kaynağıdırlar. Kullanmamak veya çalışırken uzak durmak yeterli önlem olabilir.
   Cep telefonu baz istasyonlarının ev çatılarına, okullara veya yakın çevreye takılmasına izin verilmemeli, bu konudaki duyarlılık arttırılmalıdır.
   Çocuklara oyuncak alırken pille çalışanlar tercih edilmelidir. Pilin yarattığı çevre kirliliği önlem alınırsa, EMR kaynağının yarattığı olumsuzluktan daha azdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!