Utangaçlığınızı utandırın

Güncelleme Tarihi:

Utangaçlığınızı utandırın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Utangaçlığınızdan kurtulmanızın en iyi yolu utangaçlığınız hakkında bol bol konuşmak

Kaliforniya, Utangaçlık Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre utangaç insanların sayısı tüm dünyada artış gösteriyor. İnsanlar kişisel kabul ettikleri konuları konuşmaktan kaçınma eğilimindeler.

Enstitü yöneticisi Dr. Lynne Henderson, ‘‘Geçtiğimiz on yıl içersinde utangaç olduğunu söyleyen insanların sayısı yüzde 10 oranında artış gösterdi’’, diyor.

Henderson'a göre utangaç insanların artmasının bir nedeni de, tıpkı sonuçta daha çok oburluğa yol açan zayıflama dietleri gibi, utangaç insanlara yapılan ‘‘duygularını daha çok açığa vur’’, ‘‘üzüntülerini paylaşmaktan kaçınma’’ gibi telkinlerin sonuçta o insanların daha da içine kapanmasına neden olması. Dr. Henderson buna karşılık utangaçlığını yenmek isteyenlere, duyguları, sevinçleri, üzüntülerini konuşmaktansa kendi utangaçlıkları hakkında bol bol konuşmalarını öneriyor.

‘‘Utangaç tutumların çok az bir kısmı kibir kaynaklı’’, diyor Henderson, ‘‘Ama çok büyük bir bölümü sosyal korkulardan kaynaklanıyor ve utangaç insanın profesyonel yaşamında, bilgi ve becerisiyle hak ettiği yerlere gelmesini engelliyor’’.

Cambridge Üniversitesi'nden Joan Stevenson-Hinde ise ‘‘Utangaçlığın kalıtsal köklerini saptayan birçok araştırma var’’, diyor, ‘‘Ancak genetik özelliklerin kendini gösterebilmesi için uygun ortama da ihtiyaç var’’. Yani genetik olarak utangaç olan biri iyi yetiştirilirse utangaç olması için bir neden kalmıyor. Ilık ve nemli bir ortam bakterilerin üremesi için ne kadar elverişliyse, çocuğuna aşırı düşkün bir anne de utangaçlığın üremesi için elverişli bir ortam sunuyor.

‘‘The Feeling Good Handbook-İyi Hissetmenin El Kitabı’’ isimli kitabın yazarı David Burns utangaçlığın üstesinden gelmenin en iyi yolunun üzerine gitmek olduğunu söylüyor, ‘‘Temel fikir şu; En çok korktuğun şeyi yap ki bunu yapmakla dünyanın sona ermediğini göresin’’... Burns'ün tavsiyeleri arasında, kalabalık bir süpermarkette saatin kaç olduğunu bağırarak anons etmek, ciddi bir iş toplantısında burnun üzerine kalem koymak gibi radikal davranışlar var (Ben denedim, gerçekten de dünyanın sonu gelmiyor).

Haberin yazarı Christopher Middleton ise çok utangaç bir arkadaşının kalem testini yapmasına gerek kalmadan toplantılarda bülbül gibi şakımaya başladığına tanık olduğunu aktarıyor. Nasıl mı, kontak lensler sayesinde. Meğer anti-sosyal bayan partilerde gözlük kullanmaktan hoşlanmadığı için karşısındakilerin yüz ifadelerini göremez, bu yüzden de kendi davranışlarını kontrol etme zorunluluğu duyarmış...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!