Üşümezsoy'a Barka'dan yanıt: Deprem her an olabilir

Güncelleme Tarihi:

Üşümezsoya Barkadan yanıt: Deprem her an olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Ulusal Deprem Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Barka, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un ''en az 30 yıl içinde deprem olmayacağı'' öngörüsüne bir kez daha karşı çıktı. Bu açıklamaların bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen Barka, "Marmara Denizi içindeki fayların bugün artık 3 parça olduğunu biliyoruz. Bu fayların en az iki tanesi, 7 civarında deprem oluşturma özelliğine sahip'' dedi.

Prof. Dr. Barka, Armada Otel'de, İnsan Kaynakları Derneği'nce düzenlenen ''Şirket Yöneticilerinin Depreme Hazırlıktaki Rolleri'' konulu toplantıda, konferans verdi.

Türkiye deprem kuşağında

Konuşmasına, 17 Ağustos depreminin İzmit, Gölcük ve Sakarya'da meydana getirdiği hasarları, slaytlar eşliğinde anlatarak başlayan Prof. Dr. Barka, Türkiye'nin tamamının deprem kuşağı içerisinde yer aldığını vurguladı.

Marmara sahilindeki sanayi tesislerinin büyük çoğunluğunun 17 Ağustos'taki depremden az ya da çok etkilendiğini ifade eden Prof. Dr.Barka, ''Sanayicilerimiz, 17 Ağustos depreminden ders alarak, yer seçimi konusunda dikkatli olmalı, üstyapısını da ona göre yaptırmalı''dedi.

Fay 3 parça

Prof. Dr. Barka, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün Marmara Denizi ile ilgili hazırladığı 3 boyutlu haritaya da değinenerek, şöyle konuştu:

''Bu tür çalışmalar son derece önemli, ancak bu harita çok fazla detaya inmiyor. Fransız Gemisi Le Suroit'in yaptığı çalışmalarda faylar bir detay olarak görünüyordu. Ancak bu araştırmada da sorunlu olan yerler var. Çalışmalar henüz bitmiş değil. Şu da bir gerçek ki, 17 Ağustos öncesine göre, şimdi elimizde çok daha fazla detaylı bilgi var. Burada önemli olan deprem tehlikesini kabul ederek, İstanbul'un deprem riskinin belirlenmesidir. Daha sonra deprem riskini azaltacak çalışmalar yapmaktır.''

Bilimsellikten uzak

Marmara Denizi içindeki fayları bugün artık görebildiklerini, sorunlu kısımlarıyla ilgili çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Aykut Barka, ''Marmara Denizi içindeki fayların, bugün en azından 3 parça olduğunu biliyoruz. Bunların en az iki tanesi, 7 civarında deprem oluşturma özelliğine sahip'' dedi.

Prof. Dr. Barka, ''en az 30 yıl içinde deprem olmayacağı'' yönündeki açıklamaları da eleştirerek, bu açıklamaların bilimsellikten uzak olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!