Ustalar Kafika’da

Güncelleme Tarihi:

Ustalar Kafika’da
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kaçırdığınız Filmler Kahvesi (Kafika), 2000 yılını Sinema Günleri'yle karşılıyor. Bu günlerde, Hitchcock'tan Demirkubuz'a geniş bir yelpazede birçok ünlü yönetmenin filmini izleyeceğiz. İlk hafta gerilim filmlerinin unutulmaz ismi Hitchcock'un. Onu diğer ünlü yönetmenler takip edecek...

Vizyondan kalkan filmleri ya da unutulmayan klasikleri seyretme imkánı sunan Kafika yani Kaçırdığınız Filmler Kahvesi, ünlü yönetmenlerin filmlerinin gösterileceği bir etkinlik düzenliyor: Sinema Günleri. 6 Aralık'ta başlayan Sinema Günleri çerçevesinde Türk ve dünya sinemasının ünlü yönetmenlerinin unutulmayan filmleri gösterilecek. Seçilen isimler arasında Hitchcock, Fellini, Chaplin ve Kubrick gibi dünyaca ünlü isimlerin yanı sıra Yavuz Özkan, Sinan Çetin ve Zeki Demirkubuz da yer alıyor. Açılış haftasıysa gerilim filmlerinin unutulmaz ismi Hitchcock'un filmleriyle yapılıyor.

Kafika, yaklaşık bir yıl önce Sinan Çetin tarafından kurulmuş. Yapım tarihleri 1945 yılından günümüze uzanan toplam 1200 filmden oluşan arşiviyle sinemaseverlerin ilgisini çekmeyi başaran Kafika'da film seyretmek isteyenler bir gün öncesinden rezervasyon yaptırıyor. Kafika'nın ilginç bir özelliği seyirciye istediği filmi seyretme imkánı vermesi.

Kafika'nın işletmeciliğini bugün Melih Doğan yapıyor. Doğan, kuruluş amaçlarını şöyle anlatıyor: ‘‘Yoğun iş temposundan ya da ihmalimizden vizyondaki filmleri kaçırabiliyoruz. Burada gösterimden kalkmış filmleri oynatarak sinemaseverlerin kaçırdığı filmleri izleyebilmelerini sağlıyoruz. Gösterimdeki filmleri kesinlikle oynatmıyoruz. Bir diğer amacımız da Türkiye'de sinemaya ilgiyi artırmak.''

Maksimum konfor

Dört kattan oluşan Kafika'da 12 kişi çalışıyor. İlk katında kafe-bar ve restoran, diğer katlardaysa filmlerin izlendiği üç salon bulunuyor. 35 metrekarelik salonlardan VIP salonu 10, diğer salonlarsa 20'şer kişilik. Ayrıca scrabble ve satrancın oynanabildiği 12 kişilik bir kapalı bahçesi de var. Film gösteriminde üç ayrı teknoloji kullanılıyor: Laser disc, VHS ve DVD.

Melih Doğan salonların hepsinin özel olarak yapıldığını belirterek şöyle devam ediyor: ‘‘Duvarlar ses geçirmemesi için özel olarak yapıldı. Filmlerin seslerini Dolby Dijital Sistem olarak dinletebiliyoruz. Havalandırmamız çok iyi, klimalarımız sürekli çalışıyor. İnsanların rahat etmesi için koltuklarımız ve minderlerimiz var. Salonlarda filmleri projektörlerle beyaz duvara yansıtıyoruz. Yani insanların evlerinde sinema filmi izliyormuşçasına rahat etmelerini sağlıyoruz. Ayrıca filmler izlenirken yiyecek içecek servisi de mümkün, fakat sigara içmek kesinlikle yasak.''

Klasikler ve yeni filmler

Kafika'nın 1200 filmlik arşivinde maceradan duygusala, komediden korkuya kadar her çeşit film bulunuyor; ‘Rüzgár Gibi Geçti’, ‘Batı Yakası'nın Hikáyesi’, ‘Kazablanka’, ‘Postacı’, ‘Melekler Şehri’, ‘Dört Nikáh Bir Cenaze’, ‘Paris'te Son Tango’, ‘Cesur Yürek’, ‘Propaganda’, ‘Bay E’, ‘Berlin in Berlin’, ‘Eşkıya’, ‘Hababam Sınıfı’... Sinema Kafe'de çocuklar da unutulmamış. Onlar için de 60 filmlik bir çizgi film arşivi düzenlenmiş.

Sinema kafesinin müdavimlerinin başını sanatçılar, gazeteciler ve öğrenciler çekiyor. Melih Doğan, beklediklerinin ötesinde rağbet gördüklerini söylüyor. Kafika'ya sık sık uğrayanlar arasında Mustafa Altıoklar, Zeki Demirkubuz, Kemal Sunal, Okan Bayülgen ve Teoman gibi isimler var.

Kaçırdığınız Filmler Kahvesi, haftanın yedi günü 10.00-24.00 saatleri arası açık. Bir film izlemenin bedeli seyirci sayısına göre değişiyor. 1- 4 kişi arası 6 milyon, 4 -20 kişi arasındaki gruplardaysa kişi başına 1.5 milyon lira ödemek gerekiyor. Dileyen 6 milyon lira ödeyerek salonu tek başına kapatabiliyor.

Bolahenk Sok. No: 8, Cihangir/Taksim. Tel: (0212) 244 51 67

Hitchock haftası

8 Aralık Çarşamba

12.30 Number 17

18.30 Psycho (Sapık)

9 Aralık Perşembe

12.30 Secret Agent (Gizli Ajan)

18.30 Strangers on a Train (Trendeki Yabancılar)

10 Aralık Cuma

12.30 The 39 Steps (39 Basamak)

18.30 The Lady Vanishes (Bir Kadın Kayboldu)

11 Aralık Cumartesi

12. 30 The Man Who Knew Too Much (Çok Şey Bilen Adam)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!