Uruguay tecavüz iddiası dolayısıyla Haiti'den özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Uruguay tecavüz iddiası dolayısıyla Haitiden özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 16:24

Uruguay Cumhurbaşkanı Jose Mujica, Haiti'deki BM barış gücünde görevli Uruguaylı askerlerin 18 yaşındaki bir Haitili erkeğe tecavüz ettiği iddialarıyla bağlantılı olarak Haiti'den özür diledi.

Haberin Devamı

Uruguay tecavüz iddiası dolayısıyla Haitiden özür diledi

İddia edilen cinsel tecavüze ait video kaydının internette yayımlanması ardından, olayla ilgili görülen 5 Uruguaylı deniz piyadesine suçlama getirilmişti.

Uruguay Cumhurbaşkanı Mujicai, Haiti Cumhurbaşkanı Michel Martelly'ye gönderdiği mektupta, olayın sorumlularının en sert şekilde cezalandırılacağını bildirdi.

Martelly, olayı kınamış ve ülke hakkında büyük bir tiksinti yarattığını belirtmişti.

Tecavüz olayı, Haiti kamuoyunda büyük öfke uyandırdı; BM üssü dışında protestolar düzenlendi.

Haiti'deki BM temsilciliği (Minustah) ve Haiti yetkilileri de olayla ilgili soruşturma başlattı.

BM Sözcü yardımcısı Eduardo del Bue, AP ajansına yaptığı açıklamada, olayla ilgili olarak suçlanan 5 Uruguaylı askerin, sürdürülen üç ayrı soruşturma sona erinceye dek kışlalarından çıkamayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Olayın kurbanı olduğu belirtilen şahıs ve annesi, Haiti radyosuna yaptıkları açıklamalarda, tecavüzcülerin Port Salut'taki BM üssünde görevli Uruguaylı deniz piyadeleri olduğunu öne sürmüşler; polise ve mahkemeye de şikayette bulunmuşlardı.

Uruguay, 2004 yılında Haiti'ye gönderilen 12 bin kişilik BM gücüne en büyük katkıda bulunan ülkelerden biri.

BM Barış gücü, Jean-Bertrand Aristide'in cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılması ardından, ülkede asayiş sağlanabilmesi için gönderilmiş; 2010 Ocak'ındaki deprem felaketinden sonra da görev süresi uzatılmıştı.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!