Haber Giriş: 19.10.2002 - 00:00 | Son Güncelleme:
Urfalı kebapçıların İstanbul üssü Aksaray
- Yazdır
- AYazı Tipi
- Yazdır
- AYazı Tipi
Urfalı kebapçılar, İstanbul Aksaray'daki Sofular mahallesini iÅŸgal etti. Sokaklar boyunca yan yana dizilmiÅŸ 25 kebapçının hepsi sahibinden ustasına, garsonundan bulaşıkçısına kadar Urfalı. Aksaray Sofular Mahallesi Urfalı kebapçıların ikinci memleketi. Burada herkes Urfalı, herkes kebapçı. EÄŸer Kumkapı'ya balık yemek için gidiliyorsa Aksaray Sofular Mahallesi'ne de kebap yemek için geliniyor. Bu kebap cenneti Vatan Caddesi metro istasyonu ana kapısının tam karşısında, Simitçi Åžakir sokakla Ragıp Bey sokağını kapsayan bir ada içinde.25 kebapçı yan yana dizilince bir de yan sektör doÄŸmuÅŸ. Kebabın vazgeçilmezi baharatların envai çeÅŸidini satan ‘‘İsotçu’’, kendi fırını olmayan kebapçıların ihtiyacını karşılamak için çalışan lavaÅŸ fırını, tatlıcılar ve manavlar. Tabi onlar da Urfalı.Kebabistanın kurucusu mu? Bu konuda rivayet muhtelif. Bir araya geldiklerinde bu konu üzerindeki tartışmalar hararetli bir hal alıyor. Sonuçta 25 yıl önce bu sokakta el arabasıyla kebap satan Hacı Bub'ın ilk kurucu olduÄŸunda anlaşıyorlar. Hacı Bub'un ayak izlerini takip edenler peÅŸpeÅŸe dükkanlarını açarken, o da kendisine yeni bir iÅŸ kurmuÅŸ; fırını olmayan kebapçılara hizmet veren küçük bir lavaÅŸ fırını. KRALLIÄžIN DOÄžUÅžUİlk kebapçıyı Hacı Onbaşı (70) 1979'da açmış. 15 yıl sonra diÄŸerleri yan yana dizilmeye baÅŸlamış. Hacı Onbaşı bu durumu kendi dizeleriyle espirili bir ÅŸekilde açıklıyor: ‘‘Vardır Sofularda bir Onbaşı, sağı oldu ocakbaşı, solu oldu ocakbaşı, nerde kaldı bizim ustabaşı’’. Kebapçı dükkanı açma furyası son hızıyla devam ediyor. Sonuncusu bir ay önce hizmete girmiÅŸ. Sayıları giderek artsa ve yan yana olsalar da hepsinin iÅŸi çok iyi. Dükkan sahipleri bu durumu ‘‘Bizim dükkanlarımız deÄŸil kendi çevremiz iÅŸ yapıyor’’ diye açıklıyor.Hiç bilmeyen biri için mekan seçmek zor. Ama tavsiye üzerine gitmemiÅŸseniz önünüze gelen ilk kebapçıya girip kendinizi Urfalı ustaya emanet etmenizin de bir sakıncası yok. Ne de olsa burası bir kebap cenneti.KEBAP DEDİĞİN...YediÄŸiniz etin kokusu olmamalı.DoÄŸal yolla beslenen hayvan eti kullanılmalıEtler sinirlerinden temizlenmeli.Hazırlanan kebaplar terbiye edimeli.Hiçbir zaman gereÄŸinden fazla baharat kullanılmamalı. Yerken baharatın deÄŸil etin kokusu hissedilmeli.Kebap ateÅŸe atılmadan hemen önce ÅŸiÅŸe saplanıp piÅŸirilmeli. Kebapla sunulan sebzeler taze olmalı ama kebabın önüne çıkmamalıLAZMACUN YOLDABahri Jandarma , yedi ay önce Selami Bahçeci'yle (42) birlikte açtığı Selami Usta Sofrası'nı iÅŸe yeni baÅŸlayacak olanlara örnek olarak gösteriyor. Gerçekten de burada yediÄŸiniz et aÄŸzınızda dağılıyor. Genellikle kebapçılarda yaÅŸadığımız dumandan göz gözü görememe durumu söz konusu deÄŸil. Bırakın dumanı içerisi yaÄŸ bile kokmuyor. Mutfağı açık dolayısıyla neyi nasıl yaptıklarını görüyorsunuz. Selami Usta'nın keÅŸfettiÄŸi 'Lazmacun' ise kebap dünyasında bir ilk. Adından da anlaşılacağı gibi balık etinden yapılıyor ve dereotu, limon, karabiberle destekleniyor. MÜHENDİS KEBAPÇIYaÅŸar DiÅŸli (45) bir Orman Mühendisi ve tabiki Urfalı. Kebapçılığa bir kaç yıl önce, Urfa'dan çağırdığı yeÄŸenleriyle birlikte o zaman çalıştığı Belgrad Ormanları'ndaki dinlenme yerinde baÅŸlamış. Kebap maceraları ÅŸimdi Halil İbrahim Sofrası'nda devam ediyor. Sohbetimiz sırasında dükkana giren çıkanın haddi hesabı yok. Müşterilerin çoÄŸunu Urfa'nın baÄŸrından kopup İstanbul'a gelenler oluÅŸturuyor. URFA'NIN BALI BAHARATTIRBu kadar kebapçı bir araya gelince, kebabın vazgeçilmezi baharatlar için doÄŸan ihtiyacı karşılamak da İbrahim Subulan'a (67) düşmüş. İsot Gıda Pazarı'nda özellikle çiÄŸ köfte malzemesi satılıyor. Bütün bulgur çeÅŸitleri, Urfa'dan özel gelen acı, tatlı biberler, çeÅŸit çeÅŸit salçalar, kırmızı, siyah pul biber yani kendi tabirleriyle 'İsot', toz biber ve diÄŸer tüm baharatları burada bulmak mümkün.DİZİLERİN KEBAPÇISIFahretttin Aslan (38) elinde bir çanta ve kolunun altına sıkıştırdığı bir ceketle geldiÄŸi İstanbul'da iÅŸe dürümcülükle baÅŸlamış. Sonraları birçok kebapçıda ustabaşılık yapmış. En sonunda rüyasını gerçekleÅŸtirip kendi dükkanınını açmış. Fahretttin Usta da diÄŸerleri gibi kebabı en iyi kendisinin yaptığını iddia ediyor. Çünkü o, İkinci Bahar, Fırat en son olarak da Azad dizisinde kebapçı olarak rol almış, sanatçı bir kebapçı. Zaten kebap salonunun duvarları ünlülerle çektirdiÄŸi fotoÄŸraflarla dolu. Â
Falsebutton
- Yazdır
- AYazı Tipi
- Yazdır
- AYazı Tipi