Urfa seçim sonuçları 1 Kasım 2015 (Şanlıurfa milletvekili listeleri)

Güncelleme Tarihi:

Urfa seçim sonuçları 1 Kasım 2015 (Şanlıurfa milletvekili listeleri)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 19:27

Şanlıurfa  seçim sonuçları hakkında tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Urfa’da 1 Kasım 2015 genel seçimlerde toplam 977 bin 866 seçmen bulunuyor. 7 Haziran seçimlerinde Urfa’da Ak Parti, birinci olmuştu. 1 Kasım 2015 genel seçim sonuçlarını dakika dakika takip etmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Urfa seçim sonuçları büyük bir heyecanla bekleniyor. 1 Kasım 2015 genel seçiminde Şanlıurfa’da toplam 977 bin 866 seçmen bulunuyor.  7 Haziran seçimlerine göre Konya’da 2 bin 904 seçmen artışı oldu.

Urfa seçim sonuçları 1 Kasım 2015 (Şanlıurfa milletvekili listeleri)

7 Haziran seçimlerinde Urfa'da birinci sırayı oyların yüzde 46.7’sini alan Ak Parti kazanmıştı. HDP yüzde 38.4, MHP yüzde 5.5, CHP yüzde 4.1 oy almıştı. Urfa’da Haziran seçimlerinde katılım oranı yüzde 80.15 olmuştu. En düşük katılım Eyyübiye ilçesinde yaşandı. Eyyübiye’deki seçmenlerin yüzde 73.97’si sandığa gitti. En yüksek oran ise Karaköprü’de yakalandı. Karaköprü ilçesinde oy kullananların oranı yüzde 84.27 oldu.  

Haberin Devamı

Ak Parti geçen seçimlerde Urfa’da 7 milletvekili çıkarmıştı. HDP 5 milletvekilini meclise sokmuştu.  MHP ve CHP, Urfa’da milletvekili çıkarma başarısını gösterememişti.1 Kasım 2015 seçimi için partiler milletvekili aday listelerini hazırladı. Konya seçim sonuçlarına göre Meclis’e girecek isimler belli olacak.

1 KASIM 2015 SEÇİMLERİ ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ (sıra numarasına göre)

Ak Parti Urfa adayları

1) Faruk Çelik, 2) Mehmet Kasım Gülpınar, 3) Halil Özcan, 4) Ahmet Eşref Fakıbaba, 5) Mehmet Ali Cevheri, 6) Mehmet Akyürek, 7) İbrahim Halil Yıldız, 8) Mahmut Kaçar, 9) Kemallettin Yılmaztekin, 10) Abdurrahman Nüvit Yetkin, 11) Mehmet Fatih Aksoy, 12) Mehmet Arkan

HDP Urfa adayları

1) Osman Baydemir, 2) Dilek Öcalan, 3) İbrahim Ayhan, 4) Leyla Güven, 5) Ziya Çalışkan, 6) Feridun Yazar, 7) Yusuf Geçgel, 8) İbrahim Ovabeyli, 9) Hedle Oğur, 10) Hacire Aksoy, 11) Yusuf Yetim, 12) Gülcan Avcı

MHP Urfa adayları

1) İbrahim Özyavuz, 2) Hasan Oğul, 3) Mehmet Emin Dindaroğlu, 4) Muhammet Emin Mısır, 5) İbrahim Mel, 6) Yalçın Yalçınkaya, 7) Meryem Bağmancı, 8) Mehmet Barutçu, 9) Can Halil Çizmecioğlu, 10) Hasan Topal, 11) Güngör Ödemiş Çarkçı, 12) Aydın Akalın

CHP Urfa adayları

1) Mehmet Vedat Melik, 2) Ali Ersöz, 3) Sedat Sağır, 4) Hale Soran, 5) Akile Yektaş, 6) Mehmet Recai Üstündağ, 7) Murat Yazar, 8) Ferit Öncel, 9) Mehmet Faruk Gökkan, 10) Mahmut Han Şahin, 11) Ali Kurt, 12) Kemal Eşsiz

URFA’DA SEÇİM

Haberin Devamı

Urfa seçimlerinde Ak Parti listelerinde 4’üncü sıradaki Ahmet Eşref Fakıbaba dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. Fakıbaba, 2004 yılında Ak Parti’den belediye başkan adayı oldu ve kazandı. 2009 yılındaki yerel seçimlerde ise Ak Parti ile Fakıbaba arasında anlaşmazlık çıktı. Ak Parti başka bir ismi aday göstermeyi uygun gördü. Fakıbaba da bağımsız olarak belediye başkanlığına aday oldu. Urfa seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 44’ünü alan Fakıbaba, Ak Parti’nin yaklaşık 5 puan önünde seçimi bitirdi ve yeniden belediye başkanı seçildi. Ak Parti’nin belediye başkanlığını kaptırması üzerine parti içinde çeşitli gelişmeler yaşandı. Erdoğan, parti için “Ak Parti treninden inen bir daha binemez” açıklaması yaptı. Ancak geçen sürede Fakıbaba ile Ak Parti’nin arası düzeldi ve tekrar partiye katıldı. Ancak Ak Parti bir kez Fakıbaba’yı belediye başkan adayı olarak göstermedi. Fakıbaba o dönem yaptığı açıklama “Ben trenden inmedim. Beni indirdiler” demişti. Tekrar aday gösterilmemesi ve bu kez Ak Parti’de kalması hakkında da “Daha önce herhangi bir sözüm yoktu. Ama bu kez parti kararlarına uyacağıma dair söz verdim” açıklaması yapmıştı. Son Urfa seçim sonuçlar ile Fakıbaba, Ak Parti listesinden Meclis’e girmişti. Bir kez daha 4’üncü sıradan milletvekili adayı oldu.

Haberin Devamı

MECLİS’TE BİR ÖCALAN

7 Haziran seçimleriyle TBMM’de bir yaşanmış ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan HDP’den Meclis’e girmişti. Öcalan bir kez daha HDP listesinden milletvekili adayı.Dilek Öcalan’ın vekil olması aile arasında da tartışmalara yol açmıştı. Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, "Yeğenimin adaylığını bizden gizlediler. Dilek Öcalan’ın aday olmasına karşıyım. AK Parti ve diğer siyasi partilerde olduğu gibi Abdullah Öcalan yeğenine kontenjan ayrıldığı söylentileri ortaya çıktı. Ağabeyim böyle bir şey istemedi, istemez. HDP’nin aday gösterdiği Dilek Öcalan’ın dayısının isteği doğrultusunda listeye girdiği söylentileri çıktı. Ancak Dilek Öcalan’ın Abdullah Öcalan’ın bir tercihi olduğuna inanmıyorum. Dilek Öcalan’ın aday olmasını HDP ve DTK yapmıştır.  Onun sorumluluğunu da biz almıyoruz. Abdullah Öcalan’ın vekillere ihtiyacı yoktur. Dilek’in aday olma hakkı var ama henüz genç ve keşke bu yola ömrünü veren insanlara sırasını verseydi” demişti.

Haberin Devamı

URFA SEÇİM SONUÇLARI: AK PARTİ KAN KAYBI YAŞADI

2015 ile 2011 yılları arasındaki seçim sonuçlarını karşılaştırdığımız zaman Ak Parti’nin kaybı gözüküyor. 2011 yılında 10 milletvekili çıkarma başarısını gösteren 3 milletvekilini kaybetti. Oy oranı da yüzde 64.8’den yüzde 46.7’ye geriledi.2011’de İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici bağımsız vekiller olarak TBMM’de yer almıştı. İbrahim Ayhan bir kez daha HDP listesinden vekil adayı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!