Uranüs halkalarından biri mavi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Uranüs halkalarından biri mavi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2006 00:00

Astronomların yeni gözlemleri sonucunda Güneş Sistemi’nin yedinci gezegeni olan Uranüs’ün halkalarından birisinin mavi olduğu anlaşıldı. Uranüs, yeni keşfedilen bu özelliğiyle Satürn’den sonra Güneş Sistemi’nde mavi halkaya sahip ikinci gezegen olma unvanına sahip oldu.

Haberin Devamı

Astronomlar, Güneş Sistemi’nin yedinci gezegeni olan Uranüs’ün halkalarından birisinin aslında mavi olduğunu açıkladılar. Bu keşif sayesinde Uranüs, Satürn’den sonra Güneş Sistemi’nde mavi halkaya sahip ikinci gezegen oldu. Bilim adamları, mavi halkanın muhtemel kaynağı olarak dev gezegene eşlik eden ufak bir uyduyu gösteriyorlar.

 

Halkalarda bulunan ‘toz’ parçacıkları, ışığı yansıtarak bir renk bütünlüğüne dönüşüyorlar. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerinde bulunan halkalar çoğunlukla küçük ve büyük parçacıklardan oluşuyorlar. Bu da genelde kırmızı renkte halkaların ortaya çıkmasına neden oluyor. Küçük parçalar ise mavi ışık yansıtarak diğer halkalardan farklılaşıyor.

 

Haberin Devamı

Bilim adamları bu renk yansımasını Dünya atmosferinde bulunan ve gökyüzünün mavi olarak gözükmesini sağlayan çok ufak moleküllere benzetiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!