Unutulan gezegen: Merkür

Güncelleme Tarihi:

Unutulan gezegen: Merkür
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en yakın komşularından biri olmasına rağmen, uzay araştırma programlarının ilgisini çekemeyen Merkür'ün birçok özelliği sır olarak kalmaya devam ediyor.

Merkür'ün aşırı uçlardaki birçok özelliği, Güneş Sistemi'nin oluşumuyla ilgili teorilerin hiçbirine tam olarak uymuyor. Bu özelliklerin araştırılması, bugüne kadar geliştirilen astronomi teorilerinin test edilmesine çok büyük katkılarda bulunabilecek. Buna rağmen Mars ve Venüs'den sonra dünyanın en yakın komşusu olan Merkür hakkında bildiklerimiz, Güneş Sistemi'nin en uzak gezegeni Pluton hakkında bildiklerimizden ancak çok az daha fazla.

Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür, eğik ve tuhaf bir yörüngeye sahip. Kendi etrafında alışılmamış bir yavaşlıkta dönen Merkür'de bir gün tam 176 dünya gününde gerçekleşirken güneş etrafındaki turu 88 dünya gününde tamamlanıyor. Bir başka deyişle bir Merkür günü, bir Merkür yılından daha uzun. Güneşe olan yakınlığı ve gün uzunluğu Merkür'ü Güneş Sistemi'nin en sıcak gezegeni yapıyor.

Kayalık ve kraterlerle kaplı bir yüzeye sahip olan Merkür'ün büyüklüğü Ay'dan biraz daha fazla. Büyüklüğüne göre oldukça ağır bir kütleye sahip olması gezegende bol miktarda demir olduğunun göstergesi. Güçlü bir manyetik alana da sahip olması, gezegendeki demirin bir bölümünün sıvı halde olduğunu gösteriyor. Gezegen yüzeyinin tamamıyla katılaşması için gezegenin çok hızlı soğumuş olması gerekiyor. Tüm bu bulgular gezegenin kökenleri, hatta Güneş Sistemi'nin oluşumu hakkında ciddi sorulara yol açıyor.

Merkür'ün tüm bu garip özelliklerine rağmen, gezegene bugüne kadar yalnızca bir uzay aracı, Mariner 10 gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!