Ünlüler Bosna'da

Güncelleme Tarihi:

Ünlüler Bosnada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

İç savaşın açtığı yaraları tedavi etmeye çalışan Bosna, Noel ve yılbaşı öncesinde ünlü sanatçılarla devlet adamlarını ağırlıyor. ABD Başkanı Bill Clinton ve ailesi, Almanla Başbakanı Helmut Kohl, ünlü tenor Pavarotti ve U2 rock grubu, savaş yorgunu Bosna'yı ziyaret ediyorlar. Türk pop müziğinin sevilen yıldızı Mustafa Sandal da ocak ayında Bosna'ya gelecek.

İtalyan tenor Luciano Pavarotti ve U2 topluluğundan sonra, dün de ABD Başkanı Bill Clinton ailesiyle birlikte Bosna'ya geldi. Bugün ise Alman Başbakanı Helmut Kohl, Savunma Bakanı Volker Rühe ile birlikte Alman askerlerine moral vermek üzere Saraybosna'ya gelecek.

Luciano Pavarotti, kendi adını taşıyan Mostar'ın Müslüman kesimindeki müzik merkezinin açılışını yapmak üzere önceki gün kalabalık bir sanatçı topluluğuyla Bosna'ya çıkarma yaptı. U2 rock grubundan Bono, Brian Eno, Tom Stoppard ve Bianca Jagger eşliğinde ünlü Mostar Köprüsü'nden geçen Pavarotti, daha sonra müzik merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

ÇOCUKLAR İÇİN

Pavarotti, ‘‘1995 yılında Bosnalı çocuklara fayda sağlamak için neler yapabiliriz diye düşünüyorduk. Şimdi rüyamız gerçek oldu’’ diyerek bu girişiminde kendine maddi ve manevi destek veren dostlarına teşekkür etti. 5.7 milyon dolara (yaklaşık 1.15 trilyon TL) mal olan ve Bosnalı çocuklara müzik eğitimi verilmesini amaçlayan merkezin finansmanı, başta Pavarotti olmak üzere sanatçıların düzenledikleri hayır konserleri, kaset satışları ve Londra'daki ‘‘Savaş Çocuğu’’ adlı vakıf tarafından sağlandı.

Bosna'nın dünkü baş konukları ise ABD Başkanı Bill Clinton, eşi Hillary ve kızları Chelsea oldu. Noel tatili dolayısıyla Saraybosna'ya gelen Başkan Clinton, havaalanında ellerinde Amerikan ve Bosna bayrakları taşıyan öğrenciler tarafından karşılandı. Clinton ailesi, sıkı güvenlik önlemleri altında bir zamanlar keskin nişancıların ölüm saçtığı caddeden geçerek şehir merkezine ulaştı. Başkan Clinton, Bosnalı devlet ve din adamlarına, ‘‘Bosna barışına yatırım yapmaya devam eden dünya, sizin de kendi payınıza düşenleri yapmanızı bekliyor’’ çağrısında bulundu. ABD Başkanı Bill Clinton, daha sonra Tuzla'daki Amerikan askerlerini ziyaret ederek moral verecek.

SANDAL GELİYOR

Bugün de Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Saraybosna'ya geliyor. Savunma Bakanı Volker Rühe'nin eşliğinde Bosna ziyaretini gerçekleştirecek olan Kohl, burada Barışı Yerleştirme Gücü çerçevesinde görev alan Alman askerleriyle bir araya gelecek. Bosna'da en çok sevilen Türk popçusu seçilen Mustafa Sandal da 10 Ocakta ‘‘Altın Barış Gülü’’ festivaline katılmak üzere Bosna'ya gelecek. Burada Musti'ye ‘‘Altın Barış Gülü’’ ödülü verilecek.

AİLESİYLE GELDİ

ABD Başkanı Bill Clinton, eşi Hilary ve kızı Chelsa'yla Saraybosna'ya geldi. Başkan Clinton, Saraybosna Ulusal Tiyatrosu’nda yaptığı konuşmasında siyasi liderlere seslendi ve ‘Gelecek size bağlı, başkalarına değil’ dedi. Clinton, savaş suçlularının bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesi gerektiğini de söyledi.

AÇILIŞ TÖRENİ

U2'nun solisti Bono ve ünlü tenor Pavarotti, müzik merkezinin açılış törenini kucaklarına aldıkları Bosnalı bir çocukla izlediler. Almanya Başbakanı Kohl de bugün Bosna'ya geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!