Ünlü mimarlar Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Ünlü mimarlar Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya mimarlığının süperstarları Türkiye'ye geldi. Çıkardığı yayınlar ve düzenlediği toplantılarla uluslararası mimarlık ortamının gündemini belirleyen ANY (Architecture New York), gelecek yüzyılın mimari söylemini belirleyecek en önemli toplantılarından olan ‘‘Any-time’’ konferansı için dünya mimarlık kültürünün çıkış noktalarından biri olarak kabul ettiği Türkiye'yi seçti.

Mimarlar Derneği 1927'nin çabaları ve Tepe Grubu'nun sponsorluğunda Ankara'da dün başlayan toplantıya katılan dünyanın ‘‘süperstar mimarları’’ hafta sonunu İstanbul'da geçirdi. Mimarlar, ‘‘Halâs’’ yatı ile çıktıkları Boğaz turunda yazar Murat Belge'den İstanbul'un mimarlık tarihi hakkında bilgi aldılar. Ünlü mimarlar, Beykoz Konakları'nda düzenlenen sohbet toplantısında Türk meslektaşlarıyla bir araya gelip mimaride kültürler ve disiplinlerarası etkileşim konusunda görüş alışverişinde bulundular. Mimarinin süperstarları arasında mimarlığın geleneksel anlayışlarına karşı çıkan çalışmalarıyla tanınan Peter Eisenman ve çağdaş Japon mimarisinin en önemli isimlerinden Arata Isozaki de bulunuyor. Eisenman ve Isozaki, gelecek yüzyıl için yeni bir mimari söylem belirlemek üzere en önemli adımlardan birinin bu toplantıyla birlikte Türkiye'de atılmış olacağını belirttiler.

EN ÖNEMLİ KONFERANS

Cumhuriyet tarihinin en önemli mimari konferansı olarak nitelenen toplantıya her biri kendi konusunun yıldızı olan 40'ın üzerinde mimar, sanatçı ve düşünür katılıyor. Çankaya Belediyesi'nin Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen toplantıda Doğu ve Batı arasında farklı şekilde algılanan ‘‘zaman’’ kavramının mimari ile olan ilişkisi irdelenecek. Toplantıda 8 Türk mimarı da sunuş yapacak. Toplantıda ‘‘zamanın çöküşü, zamanın herhangiliği, zamanı ve mekânı yeniden düşünmek’’ gibi konularda ‘‘beyin fırtınası’’ gerçekleştirilecek. Ayrıca toplantı çerçevesinde yıldız katılımcılardan Peter Eisenman, Arata Isozaki, Bernard Tschumi ve Greg Lynn'in son çalışmalarının yer aldığı 4 ayrı uluslararası mimarlık sergisi de sanatseverlere sunulacak.

Merkezi New York'da bulunan ve uluslararası mimarlık ve sanat ortamının gündeminde en çok öne çıkan organizasyon olarak kabul edilen ANY oluşumu içinde Phyllis Lambert, Zaha Hadid, Bruce Mau ve Rem Koolhaas gibi mimarlarla Jack Derrida ve Frederic Jameson gibi felsefeciler, edebiyat eleştirmenleri ve çeşitli disiplinlerde düşünürler yer alıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!