Ümit Sayın'dan şok açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Ümit Sayından şok açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 17:09

Birinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Ümit Sayın, “Tolon, bana, 'ordu içinde, TSK içinde bir yapılanma olduğunu', bu yapılanmanın gidişata 'dur' diyeceğinden bahsetti. Eruygur ile 2006 yılında Fenerbahçe Orduevi'nde yaptığımız görüşmede, bana TSK içinde böyle bir örgütün varlığından, sivil toplum örgütleriyle koordinasyon kurulduğundan söz etti” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan tutuklu sanık İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ile ilgili kendilerine yeni bilgi ve belgelerin ulaştığını ifade ederek, “buna ilişkin dosyanın Adalet Bakanının masasında olduğunu” savundu.

Haşıloğlu'nun Çatalca Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevli olduğu sırada eşinin dayısı Eyüp Aytemur adına Çatalca İcra Müdürlüğü'nden ucuz taşınmaz satın alma girişiminde bulunduğunu ifade eden Cengiz, bu amaçla Çatalca İcra Müdürüne “baskı uyguladığını” öne sürdü.

Cengiz, 14 Mayıs 2007 tarihindeki taşınmaz için yapılan ihaleye katılınarak 120 bin TL bedeli Haşıloğlu'nun ödediğini, bunun için 40 bin doları kuyumcudan bozdurduğunu savunarak, ardından bu taşınmazın üzerine yapılacak olan inşaat ruhsatının iptal edildiğini kaydetti.

Cengiz, “Taşınmazın yasa gereği yeniden satışa çıkarıldığını duyan Haşıloğlu'nun, bir yargıç olarak bu gibi durumlarda ödenen teminatın iadesinin yasaya göre mümkün olmadığını çok iyi bildiği halde tayin edildiği Beşiktaş Adliyesi'nden Çatalca Adliyesi'ne gelmiş, İcra Müdürünü çağırmış, onu, memurları dışarı çıkartıp boşalttığı savcılık katındaki bir odaya kapatarak, 'Satış kararı vermişsin, aynı gün seni görseydim öldürebilirdim. Bu gün teminatı geri vereceksin, yoksa tayin telin yarın elinde olur. Ben şimdiye kadar istediğim yerde çalıştım. İstediğim kişiyi istediğim yerde çalıştıracak ve istediğim yerde çalışacak kadar kuvvetliyim' diyerek tehditte bulunmuştur” dedi.

İcra Müdürünün bu olayın ardından Gaziantep'e sürüldüğünü ifade eden Cengiz, saptadıkları bu olguları değerlendirmesi amacıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na başvurduklarını, konunun da CHP'li bazı milletvekilleri tarafından soru önergesi şeklinde TBMM gündemine getirildiğini anlattı.

Cengiz, Haşıloğlu'nun fiilinin kamuoyu tarafından da öğrenildiğini belirterek, bu durumun, yalnız kendi güvenlerinin kaybolmasına değil, kamuoyunda da Haşıoğlu'na karşı ciddi kuşkular duyulmasına yol açtığını savundu.

Cengiz, Haşıloğlu'nun davadan çekilmesini istedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de, tutuklu sanıklardan Ümit Sayın'ın dilekçe vererek “gizli oturumda dinlenmek istediğini, ancak mahkemenin bu yönde bir karar vermediğini gerekçesiyle heyetin reddini talep ettiğini” kaydetti.

Başkan Şengün, verdikleri kısa aranın ardından taleplere ilişkin kararlarını açıkladı.

DİĞER SANIKLAR SALON DIŞINA ALINDI

Reddi hakim talebinin kabul edilmediğini ifade eden Başkan Şengün, Haşıloğlu'nun da davadan çekilmediğini açıkladığını dile getirdi.

Ümit Sayın da ishal ve grip olduğunu belirterek, hastaneye gitmek istediğini söyledi. Sayın, daha sonra kapalı oturumda her şeyi açıklayacağını ifade etti.

Başkan Şengün de diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkları salondan dışarı çıkartarak, Ümit Sayın'ı salondaki kürsüye çağırdı. Şengün'ün, “Evet seni dinliyoruz. Nedir söylemek istediklerin?” demesinin ardından Ümit Sayın, daha önce kendi yazılı talebi üzerine savcı Zekeriya Öz'e ifade verdiğini, bu oturumda da ona ilaveler yapacağını söyledi.

Sayın, askeri okuldaki öğrencileri vasıtasıyla ve gittiği konferanslar nedeniyle tanıştığı komutanlar tarafından kendisine TSK içerisinde gizli bir yapılanma olduğunun söylendiğini anlattı.

Adının “Ergenekon” olduğunu bilmediği bu örgütlenmenin, sivil toplum örgütleriyle koordineli olarak çalıştığını ve düzenli olarak gizli toplantılar yapıldığını ileri süren Sayın, “Konuştuğum komutanlar Türkiye'deki durumun iyiye gitmediğini, bu örgütlenmenin bu gidişe bir dur diyeceğini söylediler. Komutanlar muhtıra verilmesini savunuyorlardı. Tolon da dahil...” dedi.

Sayın, önceden Genelkurmay Psikolojik Harp Dairesi Başkanı olan Tümgeneral Can Teler ile yaptığı konuşmayı anlatarak, “Bana 'komutanların bir takım görüşmeler yaptığını, askeriye içinde birtakım toplantılar yapıldığını, özel telefonlar kullanıldığını' söyledi. 'Askeriye içinde bir hareket olduğunu, bu gidişe 'dur' denileceğini' belirtti” dedi.

TOLON VE ERUYGUR İLE GÖRÜŞMELER

Sayın, yine 2006 yılında Merkez Orduevi'nde emekli orgeneral Hurşit Tolon ile de görüştüğünü ifade ederek, şunları anlattı:
“Bana ordu içinde, TSK içinde bir yapılanma olduğunu, bu yapılanmanın gidişata dur diyeceğinden bahsetti. Beni Şener Eruygur ile tanıştırdı. Eruygur ile 2006 yılında Fenerbahçe Orduevi'nde yaptığımız görüşmede, bana TSK içinde böyle bir örgütün varlığından, sivil toplum örgütleriyle koordinasyon kurulduğundan söz etti. Konuştuğum diğer komutanlar bana görev üstlenmem konusunda bir şey söylemedi. Sadece Eruygur, 'sivil kanadında yer alır mısın?' dedi. Ben de alamayacağımı söyledim.”

Genelkurmay istihbaratından emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız'ın da Genelkurmay istihbaratının bu konudan haberi olduğunu söylediğini öne süren Sayın, 2006 yılında Kadıköy'de aynı internet sitesinde yazı yazdığı tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk ve emekli Tümgeneral Reha Taşkesen'in de bu örgütlenmeden söz ettiğini savundu.

“EN AYRINTILISINI KIVRIKOĞLU ANLATTI”

Tutuksuz sanıklardan Kemal Alemdaroğlu ile 2004 yılında rektörlük binasında yaptıkları konuşmayı açıklayan Sayın, “Bana bu yapılanmadan söz etti. Sivil toplum örgütleriyle bağlantısı olduğunu söyledi. 'Görev alır mısın' dedi. Katılamayacağımı söyledim. Emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile de 2005 yılında Fenerbahçe Orduevi'nde görüştük. Bana en ayrıntılısını da Hüseyin Kıvrıkoğlu anlattı. Örgütlenmenin 'Encümen-i Danış' olduğunu, toplandıklarını söyledi. Encümen-i Danış içerisinde büyükelçiler, komutanlar ve devletin üst kademesindeki insanların bulunduğunu, görevi sırasında da böyle toplantılar yapıldığını söyledi” diye konuştu.

Başka komutanlarla yaptığı görüşmelerde de 'gidişata dur' demek için toplantılar yağıldığını söylediklerini ifade eden Sayın, “Konuşmalar sırasında Ergenekon adı hiç geçmedi. Bu örgütlenmenin Ergenekon olup olmadığını bilmiyordum. Bir örgütlenme olduğunu, sivil toplum kuruluşlarıyla, Encümen-i Danış ile koordineli olarak toplantılar yapıldığını biliyorum. Ama ben bu örgütün üyesi değilim. Ergenekon adını basından duydum” dedi.

Ana dava iddianamesini ile ikinci dava iddianamesini okuduktan sonra ordu içerisinde bir yapılanma olduğu kanaatine vardığını belirten Sayın, “Gerek Özden Örnek'in günlükleri, gerekse diğer deliller, TSK içerisinde bir örgütlenme olduğunu gösteriyor. Zaten ikinci dava darbe üzerine açılmış” diye konuştu.

Koğuş arkadaşı olan, tutuklu sanık Emin Gürses'in kilisede Sevgi Erenorel ile yaptıkları bir toplantıya ilişkin bilgiler de veren Sayın, “Erenerol, Emin Gürses'e, Şener Eruygur'un da başında olduğu bir yapılanma ve örgütlenmeden bahsetmiş. Şener paşanın TSK'nın, sivil toplum örgütleriyle koordinasyonunu sağlamak için ADD'nin başına geçeceğini söylemiş” diye konuştu.

Sayın, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine, ek ifadesini “etkin pişmanlık yasasından faydalanmak için verdiğini” söyledi. İfadesini kendi iradesi ile verdiğini belirten Sayın, en büyük baskıyı 'İtirafçı olma' diye ablasından gördüğünü anlattı.

Tutuklu sanıklar Mehmet Demirtaş ile Oktay Yıldırım arasında yapılan bir konuşmaya da kapı arkasından şahit olduğunu belirten Sayın, “Hangisi söylüyordu tam olarak hatırlamıyorum ama bombalardan bahsediyorlardı. Kendilerinin olduğu ortaya çıkarsa fena olacağını söylüyorlardı. Oktay Yıldırım ise seri numaralarının farklı olduğu belirterek, 'korkma, bir şey olmaz' diyordu. Ben içeri girince sustular” iddiasında bulundu.

GİZLİ TANIK İTİRAFI

Sayın, bu davanın gizli tanıkları arasında yer aldığını, basın organlarında çıkınca da kendi isteği üzerine duruşmalardan muaf tutulduğunu belirtti.

Savcı Pekgüzel'in kendisinden ele geçirilen dijital verilerin şifrelerini istemesi üzerine Sayın, dijital verilerin 2000 yılında ABD'deyken oluşturulduğunu, şifrelerini hatırlamadığını kaydetti.

Savcı Zekeriya Öz'e verdiği ifadesinde kendisi ve ailesinin can güvenliği ile ilgili endişesi olduğunu söylediği hatırlatılan Sayın, “Eğer böyle bir örgüt varsa TSK hakkında böyle konuşarak can güvenliğimi tehlikeye soktuğumu düşünüyorum” diye konuştu.

Savcının “Bu konuları neden size anlatıyorlardı?” sorusu üzerine, Ümit Sayın, “Görüşmelerimizde konu hep Türkiye'nin geldiği duruma varıyordu. İnsanlara güven sağlayan bir yapım var. Bu nedenle bana anlatıyorlardı” dedi.
Duruşma sırasında Sayın'a heyet tarafından dosyadaki gizli tanık “Anadolu” olarak alınan ifadesi, okuması için verildi. Sayın'a öğleden sonraki oturumda bu ifadesine ilişkin sorular yöneltilecek.

Haberin Devamı

"ÇOK PİŞMANIM"

Haberin Devamı

Birinci “Ergenekon” davasının tutuklu  sanıklarından Ümit Sayın, “Ulusal çizgide pek çok şey yazdığım için pişmanım,  eğer bunlar suçsa. Bunların suç olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki  bölümünde, tutuklu sanık Sayın, gizli tanık olarak alınan ifadesini okuduğunu  belirterek, itirazda bulunacağı noktalar olduğunu söyledi.

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, “Can Teler ve özel telefonlardan söz  ettiniz. Biraz açıklar mısınız?” şeklindeki sorusu üzerine, Sayın, Tahtakale'den  başka insanların üzerine alınan telefonlar olduğunu ve bunlarla haberleşmenin  sağlandığının söylendiğini kaydetti. Savcı Zekeriya Öz'e verdiği bu ifadesini  imzalamadan okuduğunu öne süren Sayın, Öz ile önce karşılıklı konuştuklarını,  anlattıklarını savcının yazdırdığını dile getirdi.

İfadesinde Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun örgütün üniversite  yapılanmasından sorumlu olduğunu söylemediğini ifade eden Sayın, Alemdaroğlu'nun  anlattıklarından bu şekilde bir anlam çıkardığını, Alemdaroğlu'nun kendisine  “Üniversite yapılanmasından sorumlu olduğunu söylemediğini” kaydetti.

Başkan Şengün de Sayın'a “Doçentsin, okumadan nasıl imzaladın” diye  sordu. Sayın da konuşmalarının kağıda farklı aktarıldığını söyledi. Sayın,  tutuklu sanıklardan Alparslan Arslan'ı tanımadığını, ilk defa duruşma salonunda  Arslan'ı gördüğünü belirtti. Sayın, TÜBİTAK'ın bursuyla ABD'ye gittiğini, 3.5  aylık bursun ardından işe girerek 7.5 yıl Amerika'da kaldığını da anlattı.

Yine ifadesinde, “JİTEM'in Ergün Poyraz için çalıştığı” şeklinde bölüm  olduğunu da öne süren Sayın, “Söylemek istediğim Ergün Poyraz'ın JİTEM ile  birlikte çalıştığıdır” dedi.

Bu anlattıklarının kendisine nakledilenler olduğunu, kendisinin bizzat  duymadığını savunan Sayın, “Örgütün içinde olduğum anlamı çıkıyor. Ben bu  örgütün, yapılanmanın içine hiç girmedim” diye konuştu.
       
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
       
Başkan Şengün'ün “Bu kadar bilgi size niye aktarılıyor? Özelliğiniz ne,  görmediğiniz adam kalmamış. Alıp veremediğiniz bir şey mi var?” şeklindeki  sorusuna da Sayın, “Alıp veremediğim bir şey yok. Bana detaylarını vermeden  böyle bir yapılanmadan söz ediyorlar” dedi.

Başkan Şengün'ün “Size duyulan güvenin kaynağı ne?” sorusunu da Sayın,  “Kitaplarımı okumuşlardır. Sadece 4-5 komutan söyledi. Birinci, ikinci görüşmede  değil. Kitaplarımın hepsi bu komutanlara gitti. O dönemde İstanbul Üniversitesi  Adli Tıp Enstitüsü'nde görevliydim” diye yanıtladı.

Bu yapılanmadan ilk önce 2004 yılında haberi olduğunu, bu yapılanmanın  sivil uzantıları olduğundan ise Şener Eryugur'dan 2006 yılında duyduğunu ifade  eden Sayın, “Eruygur ve Hüseyin Kıvrıkoğlu askeriyedeki yapılanmanın sivil  bağlantısından söz ettiler. 2 ya da 3 komutan sivil toplum örgütleriyle  bağlantısından söz etti. Bu sivil toplum örgütleri arasında Çağdaş Eğitim Vakfı,  Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile TESAV var”  şeklinde konuştu.

Şengün'ün “Çok güven veren bir kişisiniz ki bunlar size anlatıldı.  Ayrıca çok konuşan bir kişisiniz de” demesi üzerine Sayın, son dönemdeki  konuşmalarının biraz fazla olduğunu belirterek, “Komutanların bu yönünü  düşündüğünü sanmıyorum. Kimseye de anlatmadım” dedi.

Sayın, herhangi bir istihbarat örgütüyle de bağlantısı olmadığını  belirtti.

Savcı Öz'e verdiği ifadede kimliğinin gizli kalmasını istediğini söyleyen  Sayın, daha önceden tutuksuz sanıklardan Hayrettin Ertekin'in kendisine baskı  yaptığını, dövmekle ve koğuştan attırmakla tehdit ettiğini söyledi.

Savcı Nihat Taşkın da “Etkin pişmanlığı düzenleyen TCK'nın 221.  maddesinden yararlanarak tahliye olmak istiyorsunuz. Örgüt üyesi olduğunuzu kabul  etmiyorsunuz. Pişman olduğunuz şey nedir?” sorusuna da Sayın, şu cevabı verdi:

“Savcı Öz bana anlattıklarımın etkin pişmanlığa girdiğini söyledi. 'Ben  örgüt üyesi değilim' dedim. Birtakım yazılarım olabilir, Kuvayı Milliye ve  Türkiye ile ilgili. Pişmanlıksa pek çok şeyden pişmanım. Ulusal çizgide pek çok  şey yazdığım için pişmanım, eğer bunlar suçsa. Bunların suç olduğunu da  düşünmüyorum.”

Tutuklu sanık Ümit Sayın'ın beyanlarının alınmasının ardından, diğer  tutuklu ve tutuksuz sanıklar duruşma salonuna alındı. Duruşma, Başkan Şengün  tarafından Sayın'ın bugünkü beyanlarının diğer sanıklara okunmasıyla devam  ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!