Uluslararası organ kaçakçılığı çetesinin beyni yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası organ kaçakçılığı çetesinin beyni yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 12:12

Kosovalı yetkililerin yıllardır aradığı Medicus organ kaçakçılığı çetesi patronu Moşe Harel, İsrail’de yakalandı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Özel Savcısı Jonathan Ratel, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Moşe Harel’in organ kaçakçılığı ve diğer ilgili suçlarla ilgili olarak İsrail’de tutuklandığı bilgisi elimize ulaştı. İsrailli yetkililerden teyit bekliyoruz” dedi.

 

Teyit edilmesi durumunda Harel’in tutuklanması, Medicus davasıyla ilgili olarak biri Türk yedi kişinin yargılandığı davada çok önemli bir dönüm noktası olacak.

 

Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Medicus kliniğinde organ kaçakçılığı ve yasadışı organ nakilleri yapıldığı 2008 yılında ortaya çıkmıştı. Harel aynı yıl gözaltına alınmış, ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığında Kosova’dan kaçmıştı.

 

Haberin Devamı

15 BİN EUROYA ALINIYOR

İddianamede, Medicus kliniğinde 2008 yılında en az 30 yasadışı böbrek nakli yapıldığı belirtiliyor. Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden gelen yoksul kişilerden 15 bin euro karşılığında alınan böbrekler, çok daha yüksek fiyatlar karşılığında Avrupalı zenginlere naklediliyor.

 

İddianame metninde, İsrailli Harel’in, hem böbreklerin alındığı hem de nakledildiği kişileri bulduğu ve şebekenin beyni olduğu ifade ediliyor.

 

TÜRK DOKTOR YUSUF SÖNMEZ DE VAR

Adı geçen diğer kişiler arasında Kosova’nın eski sağlık bakanı Ilir Recay, Priştine’nin tanınmış ürologu Lutfi Dervişi, ameliyatları yaptığı öne sürülen Türk doktor Yusuf Sönmez de bulunuyor. Sönmez hakkında Türkiye’de de bir iddianame hazırlandı.

 

Medicus kliniği 2008 yılında böbreğini satan bir Türk’ün İstanbul uçuşunu beklerken Priştine Havalimanı’nda bayılması sonucu ortaya çıkarılmıştı. Dava, Kosova’da bulunan Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX tarafından yürütülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!