ÜK

Güncelleme Tarihi:

ÜK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2009 11:15

Yeşilçam'a onlarca sanatçı kazandıran Adana, bu kez TV dizilerine karakter kaynağı olmayı başardı. Şehirdeki tiyatrolarda asgari ücretle çalışan çok sayıda oyuncu, diziler sayesinde bol kazanç elde etmeye başladı.


Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Müdürü İsmail Timuçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda hızlı şekilde büyüyen dizi sektörünün, tiyatroya önemli katkı sağladığını belirtti.
Geçmişte TV kanallarının çoğalması ve 24 saat yayın yapmaları nedeniyle, kanalların yayınlanacak program bulma konusunda güçlük yaşadıklarını ve dizilere yöneldiğini belirten Timuçin, “O dönemde bu talebi karşılayacak kadar Türk dizi sektörü olmadığı için, 'Brezilya dizisi' olarak adlandırılan diziler başta olmak üzere yabancı diziler yayınlanmaya başlandı. Böylece Türk seyircilerinin diziye olan ilgisi arttı” dedi.
Söz konusu talep sonucu yapımcıların dizilere ağırlık verdiğini ve Türk dizi sektörünün doğduğunu ifade eden Timuçin, “Böylece kendimize döndük, kendi kültürümüz, geleneklerimiz, oyuncularımız, malzememiz ve öykülerimizle diziler çekmeye başladık. Bu anlamda Türk dizileri, 'Asmalı Konak' ile çıkışa geçti. Büyük bir sektör oldu. Oyuncular için de çok iyi oldu. Bölüm başına oldukça yüksek ücretler almaya başladılar. Örneğin Erdal Özyağcılar 'Elveda Rumeli' dizisinden 50 bin TL alıyordu, 75 bin TL isteyince anlaşamadılar” diye konuştu.

ADANA OYUNCU İHRAÇ EDİYOR

Adana'nın, dünya edebiyatına çok önemli kişileri yetiştirmiş bir şehir olduğunu, kökeninde tiyatroyla ilgili iyi bir geçmiş bulunduğunu vurgulayan Timuçin, şunları söyledi:
“Adana'da, Cumhuriyet öncesinde Ziya Paşa'ya dayanan soylu bir tiyatro geçmişi de bulunuyor. Adana'nın iklimi, coğrafyası ve sosyal hayatı, halkının, resim, tiyatro, sinema, edebiyat gibi sanat dallarına ilgi duymasına ve bu alanlarda üretmelerine çok müsait. Böyle olunca, Yeşilçam'a onlarca sanatçı kazandıran Adana, TV dizilerine karakter kaynağı da olmakta.
Dizilerde oynayanlar arasında, ben de dahil, tiyatromuzda görevli ya da görev almış Caner Cindoruk, Necip Memili, Mahmut Hazım Kısakürek, Akif Özdemir, Cengiz Altındağ, Ergün Özfırıncı, Gözde Giray, Oğuz Topaçoğlu, Orhan Kuşçu, Tayfun Eraslan'ın yanı sıra Cengiz Sezici, Rıza Akın, Yüksel Arıcı, Şekip Taşpınar, Tolga Tekin, Elif İnci ve Murat Yıldırım gibi çok önemli isimler bulunuyor.”
Timuçin, sayıları çığ gibi büyüyen dizilerde, daha önce kentteki tiyatrolarda asgari ücretle çalışan oyunculardan, Caner Cindoruk ve Necip Memili gibi bölüm başı 7-8 bin TL alanlar olmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirterek, “Oyuncular hem gelirlerini katlamış oluyor, hem de popülaritelerini artırıyorlar. Bu durumun, tiyatroya da çok katkısı var. Tanıdık yüzlerin olduğu oyunlar, daha çok izleniyor. İzleyicinin tiyatroya ilgisi artıyor” dedi.
Oyuncuların gelir düzeyinin artmasına paralel, oyuncu olmak için kendilerine başvuran genç sayısının da son 3-4 yılda her yıl 50-60'tan, 500-600'lere ulaştığını vurgulayan Timuçin, “Tüm bu gelişmeler, gençlerin tiyatro sanatına ilgi duyması, kötü alışkanlıklardan uzak durmalarına, daha sağlıklı bir toplumun oluşmasına da katkı sağlıyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!