Ucuz et için Fatih’e gidin

Güncelleme Tarihi:

Ucuz et için Fatih’e gidin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Siirtli kasapların hakim olduğu Fatih Kadınlar Pazarı'nın özelliği, et fiyatlarının piyasaya göre çok ucuz olması.

Siirtliler Fatih Kadınlar Pazarı'ndaki et piyasasını ellerinde tutuyorlar. İşsizlik nedeniyle İstanbul'a gelen Siirtliler işe Fatih İtfaiyesi'nin arkasındaki pazarda kaçak kuzu satarak başladılar. Etin lezzetli ve ucuz olması kısa sürede talebin artmasına neden olunca; kaçak et satan Siirtliler işi büyüterek dükkan açtılar.

Koyun 1 milyon 600 bin TL

Siirtliler'in hakim olduğu pazarda Diyarbakırlı ve Vanlılar da et satıyorlar. Pazardaki kasaplar eti daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan getiriyorlar. Hayvanlar orada kesilerek bir gün soğuk hava deposunda bekletiliyor. Daha sonra donanımlı tırlarla İstanbul'a gönderiliyor. Bu satıcılar memleketlerinden etin yanı sıra Antep fıstığı, kavurma, tereyağı, mercimek ve meşhur Van peynirine kadar herşeyi getiriyorlar.

Et, Kadınlar Pazarı'nda toptan ve perakende olarak satılıyor. Yemekhane, restoran ve otellerle anlaşan kasaplar da var. Bütçenize göre etin her çeşidini bulmak mümkün. Pazara her semtten müşteri geliyor. Etin ucuz olması orta halli insanları buraya çekiyor. Zeytinburnu, Beyoğlu'ndan gelen müşteriler var. Pazardaki et fiyatları ise şöyle: Kuzu eti 2 milyon 100, koyun eti 1 milyon 600 bin, kemiksiz dana eti 2 milyon 700, işkembe 250 bin lira.

Kadınlar Pazarı'ndaki kasaplardan Ebedin Gündeş ‘‘Kazanç oranımız düşük, sürümden kazanıyoruz. Çok şükür ekmek paramız çıkıyor. Burası Siirt'in bir mahallesi gibi, hepimiz aynı memleketliyiz. İnsanlar sıla özlemini Kadınlar Pazarı'nda gezerek, çiğ köfte, kuyu kebabı yiyerek gidermeye çalışıyorlar’’ diyor.

Bu arada konuşmaya İsmet Kurban katılıyor. Başlıyor hikayesini anlatmaya: ‘‘Siirt'te de aynı mesleği yapıyordum. Kasaplık 40 yıllık dede mesleğimiz ve ben daha altı yıldır çalışıyorum. Biz 11 kardeşiz, altımız kasaplık yapıyoruz. Kadınlar Pazarı'nı akrabalarımızdan dostlarımızdan duyarak geldik. İyi ki de gelmişiz, bizim orada iş güç yok.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!