Uçaklarda Zika virüsü önlemi: Sivrisinek temizliği

Güncelleme Tarihi:

Uçaklarda Zika virüsü önlemi: Sivrisinek temizliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 23:11

SAĞLIK Bakanlığı, dünyayı alarma geçiren ancak Türkiye’de henüz rastlanmayan Zika virüsü için Güney Amerika’dan gelen uçaklarda ilaçlamalara başladı.

Haberin Devamı

Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, “Türk Hava Yolları ile birlikte çalışıyoruz ve sivrisinek gelmemesi için riskli bölgelerden gelen tüm uçaklar bizim denetimimizde ilaçlanıyor. Ateşli yolcu varsa müdahale ediyoruz” dedi. Hatipoğlu, özetle şunları söyledi:

ZİKA ORMANINDAN ÇIKTI
“Zika ilk kez Uganda’nın Zika ormanlarında bir maymunda görüldü. Sonra sivrisinekler aracılığı ile insanlara bulaşmaya başladı. Şu an yoğunlukla Güney Amerika’da görülüyor. Cinsel yolla bulaştığına dair haberler var ancak netleşmedi. Direnci iyi olan insanlar virüsü grip atlatır gibi atlatıyor. Ancak hamileler, 2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü insanlar ve kronik rahatsızlığı olanlar için tehlikeli.”


SİNEKLER HAMİLE SEVER
“Brezilya’da mikrosefali (küçük kafalı) doğumların 20 kat artması sonrasında yapılan araştırmalar, anne adaylarının yüzde 75’inin Zika virüsü taşıdığını gösterdi. Bu nedenle hamilelerimize ‘Riskli bölgeye gitmeyin’ uyarısı yapıyoruz. Bu sinekler hamileleri çok sever. Çünkü hamilelerin vücudu daha çok karbondioksit salgılar.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!