Uçak manzaralı restoranlar

Güncelleme Tarihi:

Uçak manzaralı restoranlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı'nın, Ocak 2000'de açılan dış hatlarında tam 28 yiyecek noktası var. Üstelik bunların birçoğuna girebilmeniz için uçmanız bile gerekmiyor.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde yiyecek içecek işlerinin tamamı BTA'nın (Bilintur, Tepe, Akfen ortaklığı) kontrolünde. Terminalin inşaatından bu yana süren Tepe İnşaat, Akfen ortaklığına, açılan ihale sonucu turizm bilgisi ile Bilintur katılmış. İmtiyaz sahibi bu üç şirketin baş harflerinden oluşan yeni şirket. Bilintur ve Tepe, Bilkent'in vakıf şirketlerinden ikisi. Bilkent Otel Ankara, Bilkent Otel Kemer, Alis Pastacılık ve Bilintur Catering şirketin kuruluşlarından bazıları.

Dış Hatlarda şu anda tam 26 tane yiyecek içecek noktası bulunuyor. Bunlardan 5'i gümrüksüz alanda. 7 büfe ise kapılara yakın son noktalarda. Geri kalanı ise hava tarafında oluşturulan Food Court'ta bulunuyor. Bazılarına öyle elinizi kolunuzu sallaya sallaya giremiyorsunuz. Advantage Card sahibi veya 1. sınıf yolcusu olmanız gerekiyor. Gümrüklü ve gümrüksüz alandaki yiyecek içecek noktalarının hizmet türü bakımından eşit dağıtılmasına özen gösterilmiş. Örneğin bazılarından her iki alanda da birer tane bulunuyor. Restoran, kafe ve pubların toplam oturma kapasitesi 1700.

Uluslararası mutfaklar

Yiyecek servisinde dikkat edilen bir başka nokta ise uluslararası mutfaklara yer verilmesi. Dış hatlarda şu anda Türk, Çin, İtalyan yemekleri yiyebildiğiniz gibi aceleniz varsa fast food'u da tercih edebiliyorsunuz. Portakal suyunda iddialılar. Dış hatların büfelerinde günde 8 ton portakal tüketiliyor.

Dış hatların sadece yiyecek içecek hizmetinde 370 personel çalışıyor. Bunların yüzde 80'i en az lise mezunu ve İngilizce konuşabiliyor. Dil bilmeyenlere geri planda görev veriliyor. Franchising alınan birkaç işletme dışında hepsi BTA'nın kendi işletmesi. Mutfakta Kral Fahd'ın da aşçılığını yapan Ali Rıza Özkan var.

Basilico-İtalian Eatery: İtalyan mutfağından pizza, makarna çeşitlerini hızlı bir şekilde yemek isteyenler için. Food Court'ta bulunuyor.

Fan Fang: İstanbul'un pek çok yerinde şubesi olan mekan, Çin mutfağından 72 değişik ürünü içeriyor. 07:00-23:00 arasında hizmet veriyor.

Alis & Gloria Jeans Cafe: Gümrüklü ve gümrüksüz alanda toplam 3 tane var. 91 çeşit kahve ve Alis'in pastalarını bulabilirsiniz.

Efes Beer Port: Gümrüğü geçtikten sonraki bölümde bulunuyor. İngiliz tarzında döşeli. Yerli ve yabancı bira çeşitleri bulunuyor.

Üç mutfaklı Flags: Tam adı Flags World of Food. BTA'nın en iddialı olduğu işletmelerinden. Asma katta, gümrüksüz bölgede bulunuyor. Yani yolcu veya yolcu eden olmanıza gerek yok. En önemli özelliği Türk, Çin ve İtalyan mutfaklarına yer vermesi ve pist manzarası. Uçak seyredip de ne yapacağım derseniz, denizi de görüyor. Havalimanının sahile ne kadar yakın olduğunu fark ediyorsunuz. Şimdiden Yeşilköy ve Ataköy bölgesinden müşteri edinmiş.

Hergün 10:30 - 22:30 saatleri arasında açık. Self servis uygulaması var. İçinde ayrıca Kafe Nescafe ve Smirnoff Bar bulunuyor. Cafe Nescafe 24 saat açık. Flags Ekim ayında brunch servisine de başlayacak. Bu arada belirli tarihler arasında dünyanın farklı mutfaklarına ait günler düzenliyorlar. Şu anda Akdeniz Mutfağı Günleri var ve 30 Eylül'e kadar devam edecek.

Millenium Lounge: 33 havayolu şirketinin 1. sınıf yolcularına yiyecek ve içecek servisi yapıyor. İnternet bağlantısı, faks ve fotokopi hizmetleri var.

Greenfields Sport Bar: Kara ve hava tarafı olmak üzere iki ayrı mekanda tüm spor karşılaşmalarını izleyebilirsiniz. Dekorasyon futbol sahasını andırıyor.

Fiyatlar ne durumda?

BTA'nın halkla ilişkiler müdürü Nil Mutluer tüm dünyada havalimanı fiyatlarının normalin biraz üzerinde olduğunu, bunun Atatürk Havalimanı için de geçerli olduğunu söylüyor. Ancak aşağıdaki listeye bakınca fiyatların çok uçlarda dolaştığı da söylenemez.

Greenfields-Beer Port

Salatalar 2 milyon 500 bin-3 milyon

Burger çeşitleri 3 milyon-3 milyon 500 bin

Tatlı çeşitleri 1 milyon 500 bin-2 milyon

İçecek çeşitleri 800 bin-2 milyon 950 bin

Flags World of Food

İtalyan mutfağı Pizzalar 2 milyon- 4 milyon

Türk mutfağı Ana yemek(et-tavuk) 3 milyon

Çin mutfağı ana yemek+noodle-pilav 1 milyon 150 bin-4 milyon

Kafe Nescafe

Tost çeşitleri 800 bin-1 milyon 500 bin

Kahve çeşitleri 1 milyon 300 bin

Delights

Poğaça çeşitleri ve su böreği 800 bin-1 milyon 250 bin

Tatlı ve pasta çeşitleri 1 milyon 800 bin-2 milyon 500 bin

Johnie Walker

Sandöviç çeşitleri 1 milyon 800-2 milyon

Meşrubat çeşitleri 800 bin-1 milyon 500 bin

Alkollü içecekler 1 milyon 750 bin-4 milyon 500 bin

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!