Uçağın havada kokpit camı çatladı

Güncelleme Tarihi:

Uçağın havada kokpit camı çatladı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2009 08:16

Saga Havayolları’nın Bodrum - Kardif seferini yapan yolcu uçağının havada kokpit camı çatladı. Uçak, İstanbul Atatürk Havalimanı’na sorunsuz bir iniş yaptı.

Haberin Devamı

Bodrum Havalimanı'ndan Ä°ngiltere Kardif'e (Cardiff) 180 yolcusuyla kalkış yapan Saga Havayolları'nın Boeing 737-800 tipi SG7203 sefer sayılı uçağının ‘windshield’ olarak bilinen kokpit camı Yunanistan hava sahası üzerinden geçerken çatladı. Yedi ayrı katmandan oluÅŸan kokpit camının bir katmanında meydana gelen çatlak nedeniyle uçak dün akÅŸam saat 21:15 sularında Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’na zorunlu iniÅŸ yaptı. Uçağın çatlayan camının tamir edilmesini bekleyen yolcular arındırılmış salonda bulunan bankalara uzanarak bir süre uyudu. Uçak kokpit camı tamir edildikten sonra 01.30’da tekrar havalanarak Kadif’e hareket etti.Â

 

Haberin Devamı

Yetkililer yaklaşık 5 santimetre kalınlığındaki 7 ayrı katmandan oluşan ‘windshield’ olarak bilinen kokpit camının olumsuz hava şartları, gökyüzündeki ısı farkı gibi nedenlerle de çatlayabileceği, kokpit camının çatlamasının havacılıkta rutin yaşanan bir olay olduğunu bildirildi. Uçağın çatlayan camının uçuş için engel teşkil etmeyeceği, kokpit camı çatlayan uçak uçuş güvenliği nedeniyle en yakın meydana inmesinin doğru olduğu vurgulandı.

 

KOKPÄ°T CAMI KIRILIRSA NE OLUR?

 

Kokpit camları yedi katmandan oluşuyor. Kokpit camları saatte 300 mil hızla çarpan 25 kiloluk nesnelere dahi dayanıklıdır. Camın yüzeyi çatlasa bile, uçuşa devam etmeyi sağlayan diğer katmanları sorunsuz bir yolculuk sağlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!