Üç ayların başlangıcı recep ayı ne zaman? 2020 Ramazan ayı ne zaman başlayacak?

Güncelleme Tarihi:

Üç ayların başlangıcı recep ayı ne zaman 2020 Ramazan ayı ne zaman başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2020 21:39

Müslümanların oruç ibadetini idrak ettiği ramazan ayının 2020 yılında ne zaman başlayacağı şubat ayına girilmesiyle merak konusu oldu. Recep ve şaban aylarından sonra gelen ramazan ayı mübarek üç ayların sonuncusu olarak idrak ediliyor. Peki, üç ayların başlangıcı recep ayı ne zaman? 11 ayın sultanı olarak da bilinen ramazan ayı ne zaman hangi tarihte başlayacak? İşte, o konular hakkında detaylı bilgiler.

Haberin Devamı

Üç ayların gelmesine günler kala, recep, şaban ve ramazan aylarının tarihine yönelik araştırmalar hız kazandı. Özellikle oruç ibadetinin Müslümanlar tarafından idrak edildiği 2020 ramazan ayının tarihi çok sayıda vatandaşın gündeminde yer almaya başladı. İşte, Diyanet takvimine göre, 2020 recep, şaban ve ramazan aylarının başlangıç tarihi.

RECEP VE ŞABAN AYI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 takvimine göre üç ayların başlangıcı olan recep ayına 25 Şubat 2020'de girilecek. Bu ay içindeki Regaip Kandili'nin tarihi de 27 Şubat olacak.

21 Mart'ta ise Miraç Kandili Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerlerle idrak edilecek. Şaban ayı ise 25 Mart'ta başlayacak.

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre; 2020 yılında 24 Nisan'da başlayacak ve 23 Mayıs'da son bulacak. 24 Mayıs'ta ise ramazan bayramının birinci günü idrak edilecek.

Haberin Devamı

ÜÇ AYLARDA İBADET

 Recep ayında dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunuyor. Bunlardan biri recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip, diğerinin de yine bu ayın yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç Kandili'dir. Bir gelenek olarak öteden beri bu geceler ihya ediliyor. Bugünlerin gündüzünde oruç tutulurken özel olarak bir ibadet şekli ise yoktur.

Üç ayların ikincisi ise şaban ayıdır. Hz. Peygamber, bu ayı 'Ümmetimin ayı' olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi.

Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret ediyor. Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler.

Haberin Devamı

Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamber'in bize gösterdiği ölçüler içinde yapmak gerekir. İslam, her türlü bidat ve hurafeyi yasaklamıştır. Bizim her konuda ibadetleri yerine getirirken örneğimiz Peygamber Efendimizdir. Bu aylarda işte 'Kandil gecesinde şu kadar namaz, şu kadar zikir, şu kadar tesbihat' gibi ifadeler doğru değil. Resulullah bu gecelerde bol bol ibadet etmiş. Özel bir ibadet şekli yoktur, Peygamberimiz nasıl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceğiz. Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur’an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de Peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz.

 

BAKMADAN GEÇME!