Üç Aylar ne zaman? Recep ayı ne zaman idrak edilecek?

Güncelleme Tarihi:

Üç Aylar ne zaman Recep ayı ne zaman idrak edilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2019 18:58

Üç Aylar ne zaman sorusunun yanıtı milyonlarca Müslüman vatandaşın sorguladığı ve merak ettiği konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Recep ayıyla birlikte başlayacak olan Üç Aylar için artık çok az bir zaman kaldı. Peki, Üç Aylar ne zaman? Recep ayı ne zaman idrak edilecek?

Haberin Devamı

Üç Aylar ne zaman idrak edilecek sorusunun yanıtı her geçen gün vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Dini vazifelerini yerine getirebilmek için Üç Aylar tarihini merak eden vatandaşlar, internet üzerinden sorgulamalarını sürdürüyor. Peki, Üç Aylar ne zaman? Recep ayı ne zaman idrak edilecek?

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?

Üç Aylar bu yıl 8 Mart 2019'da başlayacak. Bu tarih itibariyle Recep ayı idrak edilecek. 2 Nisan'da ise Miraç Kandili Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle ihya edilecek. Şaban ayı ise 6 Nisan'da başlayacak ve 19 Nisan'da Berat Kandili ihya edilecek. On bir ayın sultanı Ramazan'da 6 Mayıs’ta başlayacak.

ÜÇ AYLARIN DİNDEKİ YERİ

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Haberin Devamı

ÜÇ AYLAR DUALARI

Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi; “ Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.”

Hz.Peygamber (S.A.V.); başka bir hadis-i şeriflerinde ise;” Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır.” Buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!