Twitter yasağına yürütmeyi durdurma

Güncelleme Tarihi:

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 11:37

Ankara 15. İdare Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Twitter'a erişimi engellemesine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Peki bundan sonra ne olacak? Bazı hukukçular TİB'in hemen yasağı kaldırması gerektiğini belirtiyor. Ancak bir diğer görüşe de TİB kararı 30 gün içinde uygulayabilir.

Haberin Devamı

Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu, TİB'in kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Ankara 15. İdare Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği'nin başvurusu üzerine oy çokluğuyla Twittar'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği belirtildi.

Kararın yazımının sürdüğü, yazım işleminin ardından kararın TİB'e iletilmesinin beklendiği öğrenildi.

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Erdoğan: 'Twitter, mwitter kökünü kazıyacağız'

''MAHKEME OY ÇOKLUĞUYLA KARAR ALDI''

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Ankara 15. İdare Mahkemesi oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bizim başvurumuzun da karara bağlanması için birleştirme başvurusunda bulunduk. Şu anda muhalefet şerhi yazılıyor.Gün içinde karar yazılacak. TİB'in bu karar doğrultusunda derhal hukuka aykırı olan bu yasağı kaldırmasını bekliyoruz'' dedi.

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Cumurbaşkanı Abdullah Gül'den yasağa rağmen tweet

Haberin Devamı

TWITTER NE ZAMAN AÇILACAK?

Hukukçular kanuna göre TİB'in bu kararı derhal yürürlüğe koymak zorunda olduğunu belirtiyor. Yani TİB'in mahkeme kararı kendisine resmen tebliğ edildiği anda Twitter'ı açması gerekiyor. Ancak bir başka görüşe göre de TİB'in kararı 30 gün içinde uygulaması gerekiyor.

TİB KARARA İTİRAZ EDEBİLİR AMA...
Yasalar uyarınca, TİB'in Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazda bulunma hakkı var.

TİB, itirazını Bölge İdare Mahkemesi'ne yapabilecek. Bölge İdare Mahkemesinin alacağı karar kesin nitelik taşıyor.
Ancak bazı hukukçular TİB'in bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etse bile önce Twitter'ı açmak zorunda olduğu konusunda birleşiyor. Yani itiraz başvurusu yapsa bile TİB'in artık Twitter'a erişimi engelleme hakkı bulunmuyor.
TİB,Twitter'ı yeniden ancak Bölge İdare Mahkemesi itirazını haklı bulursa kapatabilir.

AYM'NİN KARARI

Twitter'a erişim engelinin kaldırılması için yapılan bireysel başvurular için sabah toplanan Anayasa Mahkemesi heyetinin, İdare Mahkemesinin kararının ardından ön inceleme yaptıktan sonra başvuruyla ilgili görüşmeyi başka bir tarihe bıraktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

MAHKEMENİN KARARINI OKUMAK İÇİN RESMİN ÜZERİNE TIKLAYIN

'Engelleme hemen kaldırılmalı'

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Sınar, Twitter yasağıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı ve bundan sonraki gelişmelerle ilgili şunları söyledi: "Yürütmenin durdurulması kararıyla birlikte twitter'a erişimin engellenmesinin hukuki dayanağı ortadan kalktı, Bu nedenle telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nın vakit geçirmeksizin bu ihtiyati tedbir kararının gereğini yerine getirmesi ve twitter üzerindeki engellemeyi kaldırması gerekir. TİB yetkililerinin bu mahkeme kararına rağmen yine de engellemeye devam etmeleri halinde haklarında hukuki ve cezai işlem uygulanması gündeme gelebilir. İdare Mahkemesi'nin bu kararı aslında belki de dünya üzerindeki en etkin ve kitlesel yasak delme işlemine de bir son vermesi ve ülkemizi dünya kamuoyu önünde küçük düşüren bu anlamsız uygulamaya bir nokta koyması yönünden son derece yerinde ve derhal uygulanması gereken bir karardır" şeklinde konuştu.

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
ANAYASA’DAN TWITTER KARARI

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Gül: Twitter'ın kanunen kapatılması mümkün değil

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma

İdare Mahkemesi'ne dava üstüne dava

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Bakan'dan şok Twitter yorumu:'Sizin karınız olsa...'

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
ABD'den Twitter yasağına tepki

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Kökü kazınıyor!

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
Twitter yasağına BM de tepki gösterdi

Twitter yasağına yürütmeyi durdurma
#İnternetGittiİşBitti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!