TV'ler kapatılmaya alıştı

Güncelleme Tarihi:

TVler kapatılmaya alıştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

RTÜK eski başkanı, TGRT Genel Müdürü Ali Baransel, ‘Televizyon kapatan ilk başkan’ olarak tarihe geçtiğini belirtirken, televizyonların da kapatılmaya alıştığını söyledi. RTÜK Başkanı Prof. Agah Çubukçu ise bugüne kadar televizyonlara 239 uyarı, 76 yayını geçici durdurma, radyolara ise 99 uyarı, 36 geçici durdurma cezası verdiklerini belirtti.

‘Televizyondaki şiddet ve müstehcenliğin çocuk ve aile üzerindeki etkisi’, Aile Araştırma Kurumu'nun hazırladığı bir panelde bilimadamları, televizyoncular ve uzmanlar tarafından tartışıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Işılay Saygın, gelen şikayetlerden, çocukların şiddet, korku, cinsellik içeren yayınlardan etkilendikleri ve bu tür yayınların etkilediği binlerce çocuğun tedavi gördüğünün anlaşıldığını vurguladı.

FAYDALI YAYIN ÇAĞRISI

Saygın, televizyon kuruluşlarını kendi kendilerini denetleyerek topluma faydalı yayın yapmaya çağırdı. Oturum başkanlığını Baransel'in yaptığı panelden ilginç sonuçlar çıktı. Baransel, ‘‘TV'ler artık kapatılmaya alıştılar. Ancak ilk günden bu yana büyük mesafe kaydettik. RTÜK ve yayın kuruluşları, artık ortak noktalarda anlaşmaya başladılar’’ dedi.

Çocukların ortalama ayda 40-45 saat şiddet sahnesine maruz kaldıklarına dikkat çeken A. Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Yalın da bunun sonucu baş dönmesi, mide bulantısı ve bayılma nöbetlerine rastlandığını ifade etti.

Şiddeti haber olarak nitelendiren Kanal D Ankara Temsilcisi Ertan Karasu ise televizyonların da hataları bulunduğunu kabul etti. Karasu, eylülden itibaren Kanal D'nin yayınlarında otokontrol uygulayarak duygu sömürüsü ve dehşet görüntülerden kaçınıldığını anlattı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!