Tüzük değişiklikleri 662 delegeyle tamam, ihraç devre dışı

Güncelleme Tarihi:

Tüzük değişiklikleri 662 delegeyle tamam, ihraç devre dışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 01:40

MHP’de mahkemenin görevlendirdiği Çağrı Heyeti’nin düzenlediği Olağanüstü Tüzük Kurultayı noter tasdikli 662 üst kurul delegesinin imzasıyla gerçekleşti. Kurultayda bir önergeyle yapılan 14 değişiklikle 7 Haziran’dan bugüne kadar gelen disiplin cezaları ve genel başkan seçimli olağanüstü kurultaya kadar gelebilecek disiplin cezaları affedildi.

Haberin Devamı

1 Kasım seçimlerinin ardından Genel Merkez ile parti içi muhalefetin hukuk mücadelesine neden olan olağanüstü tüzük kurultayı dün gerçekleştirildi. Tüzükte bulunan genel başkanlık seçiminin olağanüstü kongrelerde yapılamayacağına yönelik hükmünün değiştirilmesi için yapılan kurultay, Büyük Anadolu Oteli’nde yapıldı. 

6 MİLLETVEKİLİ KATILDI

Salona sadece delegeler alınırken, giremeyenler dışarıya kurulan dev ekranlardan gelişmeleri takip etti. Salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posterleri asıldı. Ümit Özdağ’ın yanı sıra Yusuf Halaçoğlu, Seyfettin Yılmaz, İsmail Ok, Nuri Okutan ve Kadir Koçdemir olmak üzere altı milletvekili de salonda yer alarak muhaliflere destek verdi.  

Haberin Devamı

KOLTUK KRİZİ YAŞANDI

Adaylar Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Sait Gönen ve Suat Başaran sabah saatinde salona geldi. Protokol için ayrılan yerde adaylar arasında oturma krizi yaşandı. Akşener, adayların ortasında kendisine ayrılan sandalye yerine kenarda ilk sıradaki sandalyeye oturmak istedi. Özdağ, Akşener’i engelleyerek kendisi için ayrılan yere, yanına oturmasını sağladı. Akşener’in yanındaki adaylar Özdağ ve Oğan ile hararetli bir şekilde tartıştığı görüldü.  

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK

Kurultayın başlaması için Çağrı Heyeti’nin açıkladığı 1189 delegenin salt çoğunluğu arandı.  Çağrı Heyeti, saat 12.15’te yaptığı anonsta salt çoğunluk olan 595 delegenin sağlandığını, ama psikolojik üstünlüğün elde edilmesi için 900 delegenin imzasını elde etmek istediklerini belirterek, tüm delegelere hazirun cetvelini imzalama çağrısında bulundu. Saat 14.00’te noter tasdikli imza veren delege sayısının 752 olduğu ve 50 delegenin de sırada beklediği anonsu yapıldı. Saat 14.20’de ise noter tasdikli 750 delegenin imzasıyla toplantı yeter sayısının sağlandığı belirtilerek, kongre başlatıldı. Kurultay devam ederken 659 delegeden imza alındığını açıklayan Ankara 13’üncü Noterliği yetkilileri, hafta sonu olması nedeniyle tasdik işlemlerinin bugün yapılacağını vurguladı. Çağrı Heyeti 662 delegenin notere imza attığını açıkladı. MHP Genel Merkezi kaynakları ise noter tasdikli 495 delegenin katıldığını öne sürdü.Noterin tespiti üzerine gündemin ikinci maddesi gereği Divan teşekkülüne geçildi. Oylamaya geçilmeden dört adayın platformda ele ele tutuşarak partilileri selamlaması büyük ilgi gördü. Bu görüntünün ardından adayların önergelerini geri çekerek tek aday üzerinde anlaştığı anons edildi. Akşener’in işaret ettiği eski İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu delegelerin oylarıyla Divan Başkanı olarak seçildi.

Haberin Devamı

OYBİRLİĞİ İLE KABUL

Bir önergeyle kurultayın toplanma amacı olan tüzüğün olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçmesine izin veren hükmünün yanı sıra 13 değişiklik daha yapıldı. Bu değişiklikle 7 Haziran’dan bugüne kadar gelen disiplin cezaları ve genel başkan seçimli olağanüstü kurultaya kadar gelebilecek disiplin cezaları da affedildi. Genel Merkez’in belirlediği 10 Temmuz’da seçimli genel başkanlık kurultayı yapılması kararlaştırıldı. Bu tarihte yapılamaması halinde de 17 Temmuz’da ayrı bir kurultay toplanması kararı verildi. Ancak bu kez Genel Merkez devre dışı bırakılarak, kurultayı organize etmek üzere Musavat Dervişoğlu, eski Hatay Milletvekili Şefik Çirkin ve Eski  MHP Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol’un asil 3 kişinin de yedek olarak yer aldığı     altı kişilik bir komite oluşturuldu. Tüzükte yapılan değişiklik önergeleri oybirliği ile kabul edildi. 

Haberin Devamı

YARGIYA GÖTÜRÜLMEYECEK

MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “MHP Genel Merkezi; 19 Haziran 2016 tarihli ‘olağanüstü genel kurula’ ilişkin olarak yargı yoluna başvurmayacaktır!” ifadesini kullandı. 

Tüzük değişiklikleri 662 delegeyle tamam, ihraç devre dışı

Birlikte geldiler

MHP genel başkan adaylarından Sinan Oğan, salona Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş ile birlikte geldi. Adaylardan Oğan, “Meral Akşener kendisini diğer adaylardan ayrı mı tutuyor” sorusuna “Bir iftar düzenledik. Meral Hanım katılmadı. Kendisini ayrı tutmak istiyorsa onun bileceği iş, ancak ülkücülerin en çok ihtiyaç duyduğu şey birliktelik, bunun aksini yapanları camia cezalandırır” dedi. 

Haberin Devamı

BAHÇELİ ODASINDAN İZLEDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultayı Genel Merkez’deki odasından takip etti. Sabah Genel Merkez’e gelen Bahçeli, Genel Başkan Yardımcıları Şefkat Çetin, Semih Yalçın ve Emin Haluk Ayhan ile birlikte çalıştı. Bir grup partili de MHP Genel Merkezi’nin girişindeki televizyondan gelişmeleri izledi. Kongrenin başlangıcı ve ilerleyen saatlerde parti yönetimi sessizliğe büründü. Bahçeli ile kurmaylarından bir açıklama gelmedi. Bahçeli, önceki akşam Kayseri İl Başkanlığı’nın iftar davetindeki konuşmasında, “Korsan kurultayda MHP olmayacaktır. Bu oyunları bozmazsam, oyuncuların foyalarını açığa çıkarmazsam bu hayat bana haram olsun” demişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!