Tüy sıklet uçakla dünya turu

Güncelleme Tarihi:

Tüy sıklet uçakla dünya turu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Brian Milton adlı bir İngiliz gazeteci, tüy sıklet bir uçakla 40 bin kilometreden daha fazla bir mesafe katederek dünya turu atan ilk pilot oldu.

Asıl mesleği ekonomi muhabirliği olan Brian Milton, 120 gün süren zorlu serüvene, bilimkurgu yazarı Jules Verne'nin ünlü eseri 80 Günde Devrialem'in yayınlanmasının 125'inci yıldönümü nedeniyle atıldı. İngiltere'nin Surrey ilindeki Brooklands havaalanından başladığı dünya turunu önceki gün tamamlayan 55 yaşındaki Milton, 4 ay süren yolculuğunun son beş saatlik etabını, kendi tüy sıklet uçağının benzeri olan sekiz uçak eşliğinde uçtu. İnişte Milton'u karşılayanlar arasında 20 yaşındaki kızı Jade de vardı.

Başına gelmedik kalmadı

Milton'un yolculuğu başına gelen aksilikler yüzünden uzadı. Önce Rus yetkililer engel çıkardı. Rusya'dan hava sahasını kullanma izni isteyen Milton'a verilen cevap şöyleydi: 60 bin sterline kılavuz uçak alacaksın! Bu sorun yüzünden Milton, Rusya'da tam 27 gün rehin kaldı. Sonra da Suriye'nin MIG-21'leri tüy sıklet uçağın peşine takılarak tacizde bulundular. Suudi Arabistan'da aşırı sıcak yüzünden yedi kez zorunlu iniş yapan Milton, Çin'de de hava sahasını kullanma izni alabilmek için beş gün bekleyince, toplam 45 gün kaybetmiş oldu.

Askerlerin rekorunu kırdı

Dünyanın çevresinde tur atma rekoru Amerikan askerlerine aitti. 1924 yılında, tek motorlu bir uçağın içinde, açık kokpitte uçan dört ABD askeri dünyanın çevresini 175 günde turlamışlardı. Bu rekoru tek başına, hem de tüy sıklet uçakla kıran Milton'un şimdiki hedefi kitap yazıp, toplam 200 saati bulan video çekimlerinden bir belgesel hazırlamak ve sonra sabit kanatlı bir tüy sıklet uçakla yeniden tura çıkmak.

Yıldırımlardan zor kurtuldu

Surrey'deki karşılama töreni arasında, serüvencinin kızı Jade (küçük fotoğraf) de hazır bulundu. Piste inen babasına hasretle sarılan Jade, ‘‘Ona yeniden kavuşmak muhteşem bir duygu’’ dedi. Alaska'dan geçerken yıldırımlardan zor kurtulan Brian Milton ise turu bitirdikten sonra şöyle diyordu: İlk iş iç çamaşırlarımı değiştirmek, Covent Garden'da dostlarımla yemek yemek ve tatile çıkmak istiyorum.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!