Tutuklusu kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Tutuklusu kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gözaltındayken öldürülen gazeteci Metin Göktepe davasında tutuklu bulunan 5 polis memuru, Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nin dünkü duruşmasında tahliye edildi. Karardan sonra, karşılıklı sloganlar atıldı.

Afyon Ağır Ceza Mahkemesi, gözaltında öldürülen gazeteci Metin Göktepe ile ilgili davada dün sürpriz bir karar vererek, tutuklu 5 polisi tahliye etti. Duruşmadan sonra Göktepe'nin yakınlarının da aralarında bulunduğu 300 kişilik grup ile polis yakınları yarım saat süreyle karşılıklı slogan attı.

Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nde dünkü duruşma yine yargıç Mustafa Birışık başkanlığında yapıldı. Duruşmada tutuklu Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, polis memurları Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Fedai Korkmaz ve Metin Küşat getirildi. Gıyabi tutuklama kararıyla aranırken 3 gün önce Bitlis'in Hizan ilçesinde savcılığa teslim olan ve Hizan Cezaevi'ne konulan polis Mehmet Anıt ise duruşmada bulunmadı.

Yargıtay'ın bozma kararına neden olan isim ve imza eksikliklerinin giderilmesi için yazılan yazıların bazılarına gelen yanıtların tutanağa geçirilmesinden sonra söz verilen sanık polisler, 17 aydır tutuklu olduklarını ve tahliyelerini istedi. Sanıklardan Seydi Battal Köse, önceki duruşmalarda olduğu gibi, arkadaşlarını suçladı. Köse, Göktepe'yi Eyüp Kapalı Spor Salonu'nda gözaltına alanların Burhan Koç, Yalçın Aydeniz ve Metin Küşat olduklarını iddia etti. Seydi Battal Köse, Burhan Koç'un polis arkadaşlarına, ‘‘Ben yurtdışına gitmeye hazırlanıyordum. Bana engel oldular’’ dediğini öne sürdü. Sanık avukatlarından Ahmet Ülger, Emniyet Amiri Seydi Battal Köse'nin tutukluluk süresince psikolojik durumunun bozulduğunu, bu nedenle arkadaşlarını suçladığını belirterek Adli Tıp'a sevkedilmesini istedi.

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ

Duruşma savcısı Mahmut Uygur, Bitlis'in Hizan ilçesinde teslim olan ve Hizan Cezaevi'ne konulan Murat Polat'ın belgelerin gelmemesi nedeniyle gıyabi tutukluluk halinin devamını, tutuklu 5 polisin tahliyesini istedi. Mahkeme Başkanı Mustafa Birışık, 5 polisin 17 aylık tutukluluk süresinin gözönünde bulundurularak, artık delillerin karartılmasının sözkonusu olmadığı gerekçesiyle 5 polisin tahliye edildiğini, bu kişilerle tutuksuz yargılanan 5 polisin yurt dışına çıkışlarına yasak getirildiğini bildirdi. Duruşma 29 Ocak 1999 tarihine ertelendi. Metin Göktepe'nin öldürülmesiyle ilgili davada Afyon Ağır Ceza Mahkemesi daha önce 5 sanığı, 7 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırmış, 6 sanığın da beraatine karar vermişti. Bu karar Yargıtay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce eksik soruşturma gerekçesiyle bozulmuştu.

MAHKEME SALONUNDA OLAY

Kararın açıklanmasından sonra Metin Göktepe'nin yakınları ile polislerin yakınları arasında sataşma başladı. Göktepe'nin yakınları ve demokratik kitle örgütü mensupları, alkışlı protestoda bulunurken, polislerin yakınları ‘Adalet yerini buldu’ diye karşılık verdi. Göktepe'nin yakınlarının da aralarında bulunduğu grup, ‘‘Anaların öfkesi katilleri boğacak’’, ‘‘Katiller halka hesap verecek’’, ‘‘Faşizme ölüm, halka hürriyet’’ diye slogan attı. Güvenlik güçlerinin araya girmesiyle, çıkabilecek muhtemel olaylar güçlükle önlendi. Fadime Göktepe, ‘‘Ölünceye kadar davanın takipçisi olacağım. Çeteler dışarıda dolaşıyor, devleti soyanlar dışarıda dolaşıyor, Metin'in katilleri de dışarıda dolaşacak’’ dedi. Göktepe ailesinin avukatı Kamil Tekin Sürek de ‘‘Türkiye'de işkenceyle adam öldürmenin cezasının bir yıl hapis yatmak olduğuna bir kez daha şahit olduk. Bu kararı kabul etmiyoruz. Bu dava burada bitmeyecek, işkence suçluları sonsuza dek yargılanacaklardır. Metin'in katilleri ve tüm diğer işkenceciler, er geç cezalarını bulacaktır’’ dedi.

Fadime Göktepe ve avukatların da aralarında olduğu 30 kişilik grup bir süre topluca yürüdükten sonra İstanbul'a giden otobüslere bindi. Sanık polislerin yakınları da Afyon Cezaevi'nin önünü doldurdu. Tahliyeden sonra polisleri yakınları tekbirlerle karşıladı. Polis memurları, kendilerini suçlayan Emniyet Amiri Seydi Battal Köse ile vedalaşmadı. Köse, avukatı Ali İhsan Kal ile bir taksiye binip uzaklaşırken, diğer 4 polis, emniyete ait araçla Polisevi'ne geçti. Polisler burada bir süre dinlendikten sonra yakınlarıyla birlikte memleketlerine gitti.

Nasılsa herkes dışarda

Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, polis memurları Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Fedai Korkmaz ve Metin Küşat, tutuklu girdikleri duruşmadan serbest çıktılar. Acılı anne Fadime Göktepe, ‘‘Çeteler dışarıda, devleti soyanlar dışarıda, Metin'in katilleri de dışarıda dolaşacak’’ diyerek tepkisini dile getirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!