Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın

Güncelleme Tarihi:

Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 00:00

ARALARINDA Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) de bulunduğu 93 ulusal ve yerel gazetecilik meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun Dünya Basın Özgürlüğü Günü olan 3 Mayıs’ta düzenlediği Gazetecilere Özgürlük Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Türkiye’nin basın özgürlüğü listelerinin üst sıralarına çıkması için yapması gerekenler şöyle sıralandı:
- Cezaevlerindeki gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır.
- Gazetecilere yönelik tüm cinayetler bütün yönleriyle aydınlatılmalı ve sorumlularıyla birlikte gerçekler ortaya çıkarılmalıdır. En son Hrant Dink cinayetinde görüldüğü gibi gazetecilere yönelik şiddete cezasızlığa son verilmelidir.
- Terörle Mücadele Yasası’ndaki basın ve ifade özgürlüğünü engelleyen hükümler kaldırılmalıdır.
- Türk Ceza Yasası’nda basın ve ifade özgürlüğünün kullanılmasını kısıtlayan madde hükmü, uluslararası sözleşmelerle belirlenmiş çağdaş, demokratik ve evrensel ölçütleri temelinde değiştirilmelidir.
- Telefon dinlemelerine olanak vererek haberleşme özgürlüğünü yok eden yasalar ile internet erişimini engellemeye gerekçe olarak gösterilen yasa hükümleri derhal değiştirilmelidir.
- AİHM, düşünceleri ve yazdıkları nedeniyle gazetecileri mesleklerini yapmaktan alıkoyan her cezayı basın özgürlüğü ihlali olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle kanun hükümlerindeki “basın ve yayın yoluyla işlenen suçlar” ifadesiyle ağırlaştırılan cezalar verilmesinden ve idari para cezalarının medya kuruluşlarını ve gazetecileri ekonomik güçlük içerisine sürükleyecek orantısızlıkta uygulanmasından vazgeçilmeli.
- Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda adil yargılama hakkı garanti altına alacak ve tutukluluğun cezaya dönüştürülmesini ortadan kaldıracak gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!