TÜSİAD'dan kürtaj açıklaması

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADdan kürtaj açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 14:42

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, “Gündemde tartışılan kürtaj konusu, tecavüzün neredeyse doğal karşılandığını ihsas eden aşağılayıcı beyanlar yalnızca kadınları değil toplumun vicdan sahibi tüm kesimlerini rencide etmiştir, kırmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan Boyner, TÜSİAD'ın bazen  ekonomi dışı konularda fazla görüş serdettiğini düşünenlerin olduğunu dile getirerek, "Ama ekonominin yalnızca ekonomi olmadığını da biliyoruz. AB uyum  sürecinde bu gerçeği yakından anlama imkanımız oldu" yorumunda bulundu.

Boyner konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz  ekonomi dışında konulara girdiğimizde, siyasi hayatta ortak paydaları aramanın,  toplumsal mutabakatı sağlayacak şekilde meselelere yaklaşmanın, dayatmacılıktan  uzak olmanın önemini vurguladığımızda, hukuk devletine ne pahasına olursa olsun  sahip çıkmamız gerektiğini haykırdığımızda biliyoruz ki, tüm bunlar aynı zamanda  ekonomide rahatlığın, refahın ve özgüvenin sürdürülebilmesi için de gereklidir.  Siyasi reform süreci ile iktisadi başarı arasındaki bu somut ilişki dolayısıyla  bizlerin ekonomi dışındaki konulara kayıtsız kalması düşünülemez."

Haberin Devamı

BU AÇIKLAMALARI YAPMAK ZORUNDAYIZ

Bunları sadece kendi adlarına değil, “vergi veren tüm iş dünyası,  çalışanlar, düşünenler, protesto etmenin bedelini çok ağır ödeyen öğrenciler ya  da kıyafeti nedeniyle üniversiteye sokulmayan gençler, sansürlenen medya  mensupları, ezilen ve şiddete maruz bırakılan kadınlar, iş güvenliği  standartlarında geride kalındığı için canını kaybeden işçiler adına” yapmak  zorunda olduklarına değinen Boyner, “Zira biliyoruz ki paydalarımız ortak olsa  da olmasa da başkalarının haklarını kendi haklarımız kadar titizlenerek savunmak  ahlaken ve etik olarak doğru tavırdır. Bu ilkesel duruşun sürmesi için söz  hakkımızdan feragat etmememiz, doğru bildiklerimizi dile getirmekten  kaçınmamamız, yapıcı eleştirilerimizi, son tahlilde toplumsal çıkarı her şeyin  önüne koyma azmini taşıyan bir kurum olarak, en üst düzeyde diyalog arayışını  sürdürerek, her fırsatta kamuoyuyla paylaşmamız gerekir” diye konuştu.

Boyner, “Mesela eğitim yalnızca siyasetin meselesi değildir ki  yaptığımız çalışmaları ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayalım. Bu sistemde  okuyacak olanlar, ülkemizi bir üst lige taşıyacak olanlar, geleceğin rekabetçi  dünyasına hazırlanması gerekenler bizim çocuklarımız. Dolayısıyla eğitim konusu  bizim birincil paydaşı olduğumuz bir konu.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kadın konusunun da gelecek ile ilgili temel meselelerden olduğuna işaret  eden Boyner şunları kaydetti:

"Son zamanlarda kadının konumu, toplumsal hayatta layık görüldüğü yer,  kadın söz konusu olduğunda kullanılan dil ve üslup en hafifinden ürkütücüdür.  Anlaşılması zor bir duyarsızlıkla gündemde tartışılan kürtaj konusu, tecavüzün  neredeyse doğal karşılandığını ihsas eden aşağılayıcı beyanlar yalnızca kadınları  değil toplumun vicdan sahibi tüm kesimlerini rencide etmiştir, kırmıştır. Tüm  araştırmalar kadınların iyi eğitimli olmadığı, işgücüne katılmadığı ülkelerin  küresel rekabette nal toplayacağına işaret ediyor. O zaman bu konuya değinmek de  iş insanları olarak bizim görevimiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!