TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak? Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Güncelleme Tarihi:

TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak Sağlık Bakanı Kocadan açıklama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2021 18:37

TURKOVAC yerli aşının üretim tarihi merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Aşılama ve hatırlatma dozu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, " Aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. " diyerek TURKOVAC yerli aşının üretim tarihini duyurdu. Peki, TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak? İşte, ayrıntılar.

Haberin Devamı

Yerli aşı ne zaman çıkacak sorusu, aşı tercihini TURKOVAC'tan yana kullanmak isteyen kişilerin gündemini oluşturuyordu. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üniversite tarafından Kovid-19'a karşı geliştirilen ve faz 3 çalışmaları devam eden "TURKOVAC" aşısının faz 3 gönüllü dozlamasına ERÜ'de başlandığını duyurdu. Öte yandan Bakan Koca'dan da aşının üretim tarihi hakkında açıklama geldi. 

YERLİ AŞI NE ZAMAN ÇIKACAK? 

Sağlık Bakanı Koca, yerli aşı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

Aşı olan, riski herkes için azaltır. Sizleri aşıda birlik ve beraberliğe davet ediyorum. Bugün sizlere önemli bir müjdem daha var. Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz.

Haberin Devamı

Yerli aşı çalışmaları devam ediyor. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", faz 3 çalışmaları kapsamında ERÜ'de gönüllülere uygulanmaya başlandı. Peki, TURKOVAC ne zaman çıkacak?

FAZ 3 ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", faz 3 çalışmaları kapsamında Kayseri Şehir Hastanesi'nde gönüllülere uygulanmaya başlandı.

Faz-3 çalışmaları kapsamında daha önce Ankara Şehir Hastanesi ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde uygulanmaya başlayan yerli inaktif Kovid-19 aşısı, Kayseri Şehir Hastanesi'nde de e-Nabız üzerinden randevu alan gönüllülere uygulanıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, TURKOVAC aşısının Kayseri'de uygulanacak olmasından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Gönüllülerin aşıya yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen inaktif aşıya TURKOVAC adı verildi. Bu aşının faz-3 çalışmasına hastanemizde başlamış oluyoruz. 600'ü aşkın gönüllümüz var. Bu daha da artacak diye düşünüyoruz. Çalışma TÜSEB tarafından yürütülüyor ve destekleniyor. Gerçekten çok iyi bir çalışma planlandı. Faz-3 çalışması tamamen dünyanın çalışma standartlarına uygun bir şekilde yürütülecek. Ona göre aşı etkinliği kıyaslanmış olacak. Bu aşıyı inaktif aşı olan Sinovac ile kıyaslamış olacağız. Dolayısıyla etkinlik açısından da Sinovac'ın etkinliğini bunla karşılaştırmış olacağız. Bu konu ile alakalı, vatandaşlarımız aşı çekincesini, kafalarındaki sorunları bir tarafa bıraksınlar. Tüm vatandaşlarımızdan aşı olmalarını rica ediyoruz."

Haberin Devamı

YERLİ AŞI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Aşının Faz-3 aşamasının tamamlanmasıyla Türkiye'nin yaygın aşılama programında eli daha güçlü hale gelecek.

Yerli aşının yıl sonuna doğru kullanıma hazır olabileceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!