Türkler'in yüzde 96'sının başı aÄŸrıyor

Güncelleme Tarihi:

Türklerin yüzde 96sının başı ağrıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2002 16:58

Avrupa Başağrısı Federasyonu İkinci Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, başağrısının sağlık sorunu dışında büyük ekonomik kayba neden olduğunu belirterek, Türkiye'de toplumun yüzde 96'sının, hayatlarının bir döneminde başağrısı çektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Başağrısı Federasyonu tarafından düzenlenen ''6. Avrupa Başağrısı Kongresi'', Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Bu kapsamda düzenlenen basın toplantısında konuşan, aynı zamanda kongrenin başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Tulunay, başağrısının mutlaka gündemde kalması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Çünkü baÅŸaÄŸrısı saÄŸlık sorunu deÄŸil, aynı zamanda ekonomik bir sorundur. Kayıplar milyar dolarları bulmaktadır. Türkiye'de yalnız kadınların, yalnız migren tedavisi masrafları ve iÅŸgücü kaybı yıllık 300 milyon dolar düzeyindedir.''Â

''Türkiye'de toplumun yüzde 96'sı, hayatlarının bir döneminde başağrısı çeker'' diyen Prof. Dr. Tulunay, dünya genelinde de oranların hemen hemen aynı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tulunay, baÅŸaÄŸrısında tanıyı koymada hastalık öyküsünün çok önemli olduÄŸunu, bunun için doktorun bir hastaya 30 dakika ayırması gerektiÄŸini kaydetti.Â

GERÄ°LÄ°M BAÅžAÄžRISI

Tüm başağrıları içinde ilk sırayı yüzde 75-80 ile gerilim tipi başağrısının aldığını bildiren Prof. Dr. Tulunay, bunu sırasıyla migren ve daha çok erkeklerde görülen demet tipi başağrısının izlediğini anlattı.

Kadınlarda daha fazla görülen migrende tedaviye önce basit ağrı kesicilerle başlandığını, bunların bekleneni vermemesi halinde daha etkili olanların kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Tulunay, buna da ''basamak tedavisi'' denildiğini söyledi.

Ancak son yıllarda firmaların yaptığı promosyon çalışmaları neticesinde bazı pratisyen hekimlerin, son basamakta kullanılması gereken ilaçları ilk tercih olarak hastalarına verdiğini savunan Prof.Dr. Cankat Tulunay, sözlerini şöyle tamamladı:

 ''Bunların tanesi 10 milyonlara satılıyor. Oysa aynı aÄŸrıyı 200-300 bin liralık ilaçla tedavi edebilirsiniz. Bu ilaçlar, doktora danışılmadan alındığı takdirde ölüme kadar giden yan etkilere sahip. Bunların uzman ya da heyet raporuna baÄŸlanmasını istiyoruz.'' Â

Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) Sakatlık ve Nörolojik Hastalıklar BölümüBaÅŸkanı Uzm. Dr. Matilde De Leonardi de örgütün, özellikle migrenin beraberinde getirdiÄŸi ekonomik yük ve problemler üzerinde durduÄŸunu anlattı.Â

Haberin Devamı

Migrenden ölüm olmamasına rağmen maluliyetin (iş göremezlik) çok yüksek olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Leonardi, ''WHO'nun 2001 yılı raporuna göre, migren, maluliyete sebep veren hastalıklar arasında 19.sırada yer alıyor'' dedi.

Migrenin çocukluk çağı da dahil her yaş, cinsiyet, ırk ve toplumdagörülebildiğini kaydeden Uzm. Dr. Leonardi, doğru tanının önemini vurguladı.

Avrupa'da halen hastaların ancak yüzde 20-25'inin etkili tedavi gördüğünü belirten Uzm. Dr. Leonardi, ''Migreni kökünden kaldıracağım demek mümkün değil. Ancak uygun bir tedaviyle migren nöbetleri azaltılabilir ve böylece kişinin yaşam kalitesi artırılabilir'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!