Türklerin Bizans çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Türklerin Bizans çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2001 02:09

Paris, 20. Uluslararası Bizans Konferansı'na ev sahipliği yaparken, ilk defa Türkler de bu etkinliğe katıldılar. Bu arada, Mimar Ahmet Ertuğ ve Borusan'ın sahiplerinden Ahmet Kocabıyık'ın kurduğu Ertuğ&Kocabiyik Yayınları, Paris'te ‘‘Bizans Görüntüleri’’ başlıklı bir fotoğraf sergisi açtı. Ahmet Ertuğ ‘‘Farkında olmadığımız miras diyoruz biz buna ve bu mirası hem bizlere hem dışarıdaki insanlara tanıtmak istiyoruz’’ diyor.

20. Uluslararası Bizans Konferansı'nın yapıldığı Paris'te, Ahmet Ertuğ'un Kariye ve Ayasofya Müzeleri'nin mozaik ve fresklerinden oluşan bir fotoğraf sergisi açıldı. Images de Byzance başlığıyla toplam 90 parça fotoğraftan oluşan serginin açılışı, 21 Ağustos'ta Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

4 Eylül tarihine kadar Paris'teki Couvent des Cordeliers'de açık kalacak olan sergi daha sonra başta Amerika olmak üzere dünyanın sayılı kültür merkezlerini de kapsayan bir tura çıkacak. Asıl mesleği mimarlık olan Ahmet Ertuğ, 1974-76 yılları arasında İran'da proje koordinatörü olduğu Şuştar yeni kenti Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanmış. Ertuğ, Osmanlı mimari eserlerini konu alan fotoğraf sergileriyle de geçmişte Londra ve Paris'te büyük bir ilgi görmüştü.

Çalışmalarını Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Kocabıyık ile birlikte kurdukları Ertuğ&Kocabiyik yayınları ile Osmanlı ve Bizans sanatını tanıtan prestij kitaplarıyla sürdürüyorlar. Bu sergi de zaten Hagi Sophia (A Vision For Empires) ve Chora (The Scroll of Heaven) kitaplarında yer alan fotoğrafların özel kağıtlara basılarak büyütülmesiyle oluşturulmuş. Kitapta ve sergide yer alan resimlere eşlik eden metinler ise ünlü tarihçi Cyril Mango'ya ait.

Ertuğ&Kocabıyık bugüne kadar yirmiye yakın prestij kitabına imza atmış durumda. İngilizce olarak hazırlanan bu prestij kitapları Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa'daki ünlü müzelerde ve kültür merkezlerinde de satışa sunuluyor. Ahmet Ertuğ, serginin ve yaptıkları kitap çalışmalarının amacını dünya kültürel mirasına sahip çıktığımızı bütün dünyaya anlatmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söylüyor.

ETKİLEYİCİ SERGİ MEKANI

Images de Byzance sergisinin yapıldığı Couvent des Cordeliers, Paris'in merkezinde önemli sanat olaylarının gerçekleştiği, duvarları masif taş ve iç mekanı elli metre boyunda, yirmi metre eninde, yedi metre yüksekliği olan etkileyici bir yer. İlginç bir tesadüf, bu binanın yaşı, içinde sergilenen Bizans eserlerinin yapıldığı tarihe de denk geliyor.

MİLENYUM KİTABI SEÇİLDİ

Türk İslam Eserleri Müzesi'nin içindeki 16. ve 17. yüzyıldan kalma yaklaşık 200 halının tanıtıldığı Anatolian Carpets kitabı Almanya'da milenyumun kitapları arasına girdi. Bu kitaptaki halılar yaklaşık bin halının içinden seçildi. Ertuğ&Kocabıyık kitapta yer alan halıların konservasyonuna da sponsor olmuştu.

Biz de sahip çıkıyoruz

Fransa'da Bizans fresklerini ve mozaiklerini sergileme fikri nasıl oluştu?

Paris'te 20. Uluslararası Bizans Konferansı'nın gerçekleştirileceği haberini aldık. Dünyanın ünlü tarihçileri bu konferansa katılacaklardı. Biz de yaptığımız çalışmaları orada sergilemek için Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak sergimizi orada açtık. Biz de Bizans ve Osmanlı eserlerini dünyaya tanıtan bir yayıncı olarak Kültür Bakanlığı'nın koruduğu eserleri orada göstermek ve Bizans konusunun sadece belli ülkeler grubuna ait olmadığını, Türkler tarafından da sahip çıkıldığını göstermek istedik. Bu konuda yanlış bir kanı var, bizim Bizans'a sahip çıkmadığımız yolunda. Oysa Osmanlı, Bizans kültürüne sahip çıkmış ve onu korumuştur. Ama biz bunu doğru dürüst anlatamadık. İşte serginin amacı buydu.

Bizans Kongresi'nde Türkiye'den temsilci var mıydı?

Bu yıl ilk kez katıldı. Boğaziçi Üniversitesi'nden tarihçilerimiz vardı. Böyle toplantılara katılmadığınız zaman aleyhinizde konuşuyorlar. Bu mirasa sadece biz sahip çıkıyoruz, Türkler dünya kültürel mirasına sahip çıkmıyorlar gibi iddialar ortaya çıkıyor. Bizim, Kültür Bakanlığı himayesinde orada olmamız onları çok şaşırttı. Bu eserlere sadece müze düzeyinde değil, tanıtım olarak bu tür yayınlarla da desteklediğimizi gördükleri zaman çok etkilendiler. Özellikle bu sergi müthiş bir sükse yaptı. Bugüne kadar görmedikleri bir şekilde Bizans sanatının detaylarını gördüler.

Sergiden daha önemli olan yaptığınız yayın çalışması. Gerçekten prestij yayını olarak ortaya çıkan ve müzayedelere rahatlıkla girecek nitelikte kitaplar yayınlıyorsunuz ve yurt dışında satıyorsunuz...

Kitapları Türkiye'den ziyade yurt dışına yaymak ve en etkin masaların üzerine getirmek amacımız. Bu mirasın tanıtımı ancak böyle yüksek nitelikli kitaplarla olabilir. En başarılı olduğumuz noktalar, Londra, New York ve Almanya'daki kültür merkezleri. En önemli kitapçıların vitrinlerinde bu kitapları görebilirsiniz. Kitaplardan birini alan bütün seriyi edinmek istiyor. Bu, İstanbul'daki olağanüstü miras sayesinde gerçekleşiyor. Farkında olmadığımız miras diyoruz biz ona ve bu mirası hem bizlere hem dışarıdaki insanlara tanıtmak istiyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!