Türklerin altınla serüveni kitaplaştı

Güncelleme Tarihi:

Türklerin altınla serüveni kitaplaştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2002 02:16

Türklerin bilinen kayıtlara göre 2,500 yıldır devam eden altınla yolculuğu, İstanbul Altın Borsası tarafından ‘‘Tarih Boyunca Türkler'de Altın’’ başlığıyla kitaplaştırıldı.

İstanbul Altın Borsası Başkanı Serdar Çıtak, İAB‘nin 7. kuruluş yıldönümü anısına, borsa uzman personeli tarafından çeşitli bilimsel çalışmalardan derlenen ve ilk Türk topluluklarından günümüz Türkiye‘sine uzanan tarih sürecinde altın ile ilişkilerin ortaya konulduğu eserin önsözünde, altının tarih boyunca Türkler için önemli bir yere sahip bulunduğuna işaret etti. Çıtak, şu görüşleri dile getirdi: ‘‘Altın kullanımının, M.Ö. V‘inci ile IV‘üncü yüzyıllarda yaşayan Türk topluluklarına kadar uzandığı bilinmektedir. Özellikle Orta Asya kurganlarında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan altın hazineler ve mevcut tarihi belgeler bunu kanıtlamaktadır.

Hunlarla başlayıp Selçuklular, Osmanlılar ve günümüz Türkiyesi'ne kadar uzanan dönemde bu parlak sarı metal, her zaman gizemini ve çekiciliğini korumuştur. Türkler için önemli bir statü sembolü olan altın, savaş malzemeleri, bayraklar, sanat eserleri, kumaşlar ve süs eşyasının yanı sıra sikke darp edilmesinde de kullanılarak çok önemli bir ekonomik değer olmuştur.’’

Serdar Çıtak, Türklerin bilinen kayıtlara göre 2.500 yıldır devam eden altınla yolculuklarının günümüz dünyasında altın sektöründe söz sahibi olmalarının itici gücünü oluşturduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!