Türkler YouTube için AİHM’ye gitmeli

Güncelleme Tarihi:

Türkler YouTube için AİHM’ye gitmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 14:25

Dünyanın “demokratik yollardan meclise seçilmiş ilk internet korsanı” olan Christian Engström, “Türkiye’de LastFm ve MySpace’e yönelik mahkeme kararları kabul edilemez. İnternet, Türkiye de dahil hiçbir hükümete ait değil. Türk vatandaşları kendi mahkemelerinde, örneğin YouTube yasağına karşı dava açmalı. Sonuç alamazlarsa AİHM’ye gitmeliler” diyor.

Haberin Devamı

İsveç’teki Korsan Partisi’nin (Piratpartiet) Başkan Yardımcısı olan Engström, 7 Haziran’da AB çapında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini kazanmayı başarıp Brüksel’e gelerek bir ilke imza atmıştı. Burada sadece İsveç’tekileri değil, tüm dünyadaki internet korsanlarını temsil ediyor. Avrupa Birliği’nin internet sansürü konusunda “Türkiyeleşmesini” engellemek için çalışan “demokratik korsan Engström” aynı bina içindeki resmi giyimli Avrupa parlamenterlerinden spor kıyafetleriyle kolayca ayrılıyor. 49 yaşındaki Engström ile Brüksel’de, AP’deki ofisinde buluştuk.

Seçildiğinizden beri Avrupa Parlamentosu’ndan neler yaptınız?
- İlk işimiz, Avrupa Parlamentosu’nda gireceğimiz grubu belirlemek oldu. Dünya görüşü bize en yakın olan Yeşiller/Avrupa Özgürlük İttifakı grubunu seçtik. Bu arada Tüketicinin Korunması ve Hukuki İşler ile ilgili AP komisyonlarına üye oldum.

Haberin Devamı

Örneğin AP’de bugününüz nasıl geçti?
- Bugünlerde “Telekom Paketi” üstünde çalışıyoruz. Bu pakette mutlaka değiştirilmesini sağlamamız gereken bazı maddeler var. Bu haliyle geçerse, yasadışı download yapan kişilerin hükümete bağlı kurumların yaptırımlarına maruz kalmasına neden olacak.

Yani AB’nin ‘Türkiyeleşmesini’ engellemek için çalışıyorsunuz. Türkiye’de YouTube, MySpace ve LastFm’e bile erişim engellendi. ..
- Türkiye’deki gelişmeleri izliyoruz. LastFm, MySpace ve diğer sitelere yönelik erişim engellemeler kabul edilemez. En temel iletişim altyapısı haline gelen internet, Türkiye de dahil hiçbir hükümete ait değil. Bu uygulamalar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’ne aykırı (Türkiye taraf). Türk vatandaşları kendi mahkemelerinde, örneğin YouTube yasağına karşı dava açmalı. Sonuç alamazlarsa AİHM’ye gitmeliler.

Son yasaklar telif haklarıyla ilgili. Erişimi kısıtlattıran Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ...
- Zaten bugün büyük şirket ve örgütler hükümetlerden bile büyük bir tehdit haline geldiler. Bu insanlar interneti büyük bir video oyunu sanıyorlar. “Yaramazlık yaparsanız oyuncağınızı alırız” diyen yaşlı insanlar bunlar. Bir kişi bir başkasına tehdit mektubu yazdı diye postane kapatılır mı? Biri bisiklet çalınca o mahallede tüm yollara erişim engelleniyor mu?

Haberin Devamı

KORSAN ENTERNASYONAL KURULSUN

Türkler YouTube için AİHM’ye gitmeli

Amatör sanatçıların ve büyük yapım şirketlerinin gelecekteki yerini nerede görüyorsunuz?
- LastFm ve MySpace, sanatçıların kendilerini geniş kitlelere doğrudan duyurmaları için en büyük şans. Bu siteler dünyayı hızla değiştiriyorlar. Yeni düzende müzik yapımcıları ve dağıtımcılarına yer yok. Çıkarlarının tehdit altında olduğunu yapımcılar da artık görüyor. Yasakların arkasındaki MÜYAP’a tavsiyem, yeni bir iş aramaya başlamaları. Onlar ve onların ABD’deki muadili olan RIAA gibi oluşumlar tarihten silinecekler. Biz de AP’de bunun için çalışıyoruz.

Türkiye’de de bir Korsan Partisi’nin kurulması gündemde. Buna ne dersiniz?
- Biz elbette elimizden geldiğince destek veririz. Zaten Avusturya, Fransa ve İspanya gibi 33 ülkede bizi örnek alan korsan partileri kuruldu. Almanya Korsan Partisi yüzde 2 oy aldı. Türkiye de bu örnekler arasına eklenebilir. Sonunda sosyalistler gibi “Korsan Enternasyonal” neden kurulmasın?

Haberin Devamı

PARTİMİZİN ÇIKIŞI Ak Parti’YE BENZİYOR

Korsan Partisi nasıl kuruldu?
- Polis dünyanın en büyük “torrent” paylaşım sitesi olan Pirate Bay’e baskın yapınca kısa sürede on binlerce kişiden destek aldık. 2006 Ocak’ta partiyi kurduk. Dokuz ay sonra girdiğimiz genel seçimlerde yüzde 0.6 oy aldık. AP seçimlerinde ise oyumuzu yüzde 7.1’e çıkardık.

Oylarınızı kısa sürede katlamanızın sırrı ne?
- Bakın, bizim partimiz toplumsal bir ihtiyacın, bir talebin sonucu. İnternette haklarının kısıtlandığını düşünen büyük ve genç bir kitle var. Türkiye Başbakanı’nın (Recep Tayyip Erdoğan) partisinin yükselişine de kendisini mağdur hisseden kitlelerin yol açtığını biliyorum. Kurulu düzen bizi mağdur etmeseydi siyasete bile girmezdik.

Haberin Devamı

Hedefleriniz neler?
- Dört temel ilkemiz var. Yurttaş haklarının korunup geliştirilmesi, devletlerin ve şirketlerin yurttaşların mahremiyetini ihlal etmesine izin verilmemesi, bilgi toplumu konusunda siyasi hassasiyet oluşturulması ve “fikri mülkiyet reformunun” yapılması. İktidar hedefimiz yok. Amacımız sürekli meclise girmek. Siyasi karar sürecine etki edebilmemiz yeterli.

PIRATE BAY ARTIK NÜKLEER SIĞINAKTA

Dünyanın dört bir yanından 25 milyon kullanıcısı olan Stockholm merkezli Pirate Bay adlı sitede, şarkı ve filmleri “torrent” tekniğiyle bilgisayarınıza indirmeniz mümkün. 2003’te kurulan site, yüzlerce davaya, polis baskınına ve geçen nisanda kurucularının hüküm giymesine rağmen kapatılamadı. Son olarak 5 Ekim’de internetten IP numarası sağlayan şirket tarafından yayını durduruldu. Ertesi gün Hollanda’daki bir NATO nükleer sığınağına taşınarak nükleer bir saldırı halinde bile çalışmayı garanti altına aldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!