Türkler şık ve zevkli

Güncelleme Tarihi:

Türkler şık ve zevkli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kumaş üretiminin yüzde seksenini yurtdışına ihraç eden Berdan Tekstil, yalnızca İtalyan firmalarının katılabildiği Proto Expo Kumaş Fuarı'nın yapıldığı Floransa'da, 1999-2000 kumaş koleksiyonunu sergiledi. Berdan Tekstil'in kumaş tasarımlarını 1991 yılından beri İtalyan modacı Pier Giuseppe Ogliaro yapıyor. 1951'de Biella'da doğan Ogliero, tekstil mühendisliği okuduktan sonra, İngilizce ve Fransızca öğrendi. Özel resim öğrenimi de yaptı. Yardımcı tasarımcı olarak başladığı modacılık yaşamında, çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra kendi şirketini kurdu. Renk ve yapı konularında esin kaynakları bulmak amacıyla eski uygarlıklara olduğu kadar yeni ve son derece modern kentlere de seyahat eden Ogliaro, üç bin parçalık bir broş koleksiyonuna sahip. Modacıyla kumaş tasarımı, modanın geleceği ve Türklerin giyim zevki hakkında konuştuk.

Kumaş dizaynı ile elbise dizaynı arasındaki fark ne?

- İkisi çok değişik dünyalar. Giysi tasarımı yapanlar giysiyi tasarlamakla meşgul oluyor. Halbuki kumaş tasarımcıları rengi, kumaşın cinsini dikkate alarak çalışıyor.

Giysi tasarımında daha çok hayal gücü, kumaş tasarımında daha çok bilgi mi gerekiyor?

- Her ikisinde de yaratıcılık gerekiyor. Teknoloji de ikisinde de önemli. Bir hazır giyim tasarımcısının da iyi teknik bilmesi gerekiyor.

Siz hiç giysi dizayn ettiniz mi?

- Tabii. İtalya'da bir şirketim var. Hem kumaşlar üretiminde fikirlerimi söylüyorum, hem de giysileri dizayn ediyorum. Ancak Berdan için yalnızca kumaş tasarımı yapıyorum.

Bir kumaş tasarımcısı nelerden beslenir?

- Koleksiyon hazırlanırken iki önemli faktör vardır. Biri ilham öteki teknik bölüm. İlham biraz verilmiş bir şey. Moda yaratırken geçmiş sezona bakıyorsunuz, hangi pazar için çalıştığınızı, müşterilerinizi ve sokaktaki insanı dikkate alıyorsunuz. Yaratıcılık kısmında yaptığınız egzotik bir tatilden ya da izlediğiniz bir filmden esinlenebilirsiniz. Şimdi bir sürü uzay filmi yapılıyor. Bunlar modacıların ilham kaynakları. Geçen sene Evita filmi de modacıları etkiledi. Bir sürü modacı 50'lere döndü. Somut bir örnek vereyim; Berdan Tekstil'in 1999-2000 kumaş koleksiyonunu hazırlarken Kariye Camii'nin pembe mozaiklerinden etkilendim.

Yazlık kumaşları mı hazırlamaktan hoşlanıyorsunuz, kışlıkları mı?

- Kişisel olarak kışlık kumaş tasarlamayı seviyorum. Çünkü kış koleksiyonunu hazırlamak teknik açıdan çok daha elverişli. Yazın kadınlar bir koton pantolon üzerine bir bluz giyiyorlar. Kış kumaşları çok daha zengin olabiliyor. Kaşmir, yün, viskon çeşidi. Yağmurluklar, ceketler...

KUMAŞ RENKTİR

Bir kumaşı sattıran nedir?

- İlk bakışta renklerdir. Eğer renk iticiyse, alıcı kumaşa dokunmaz bile. Renkler cazipse insanlar o kumaşa doğru gelme eğilimini gösterirler. Sonra dokunurlar. Daha sonra da kumaşın yapılışını incelerler.

1991'den beri Türkiye'ye gidip geliyorsunuz. Türklerin giyim zevkini nasıl buluyorsunuz.

- Son beş yılda müthiş bir gelişme gösterdiklerini düşünüyorum. Türkleri şık ve zevkli buluyorum. Bana göre Türk erkekleri giyinmeyi kadınlardan daha iyi biliyorlar. Çünkü şıklığın sırrı detaylardadır. Türk erkekleri bu noktayı iyi yakalamış. Türk kadınlarının biraz daha yol alması gerekiyor.

Türklerin kumaş tercihleri konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Toplumların belli kumaş tercihleri var. Türkiye'de daha cesur kumaşlar tercih ediliyor. Ama mesela, Avrupa'nın aksine Türkiye'de kuş desenli kumaş satamazsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!