Türkiye'yi savunma dairesi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi savunma dairesi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Divanı'nda Türkiye aleyhine açılan davalarda zor durumda kalmamak için bir dizi önlem alınacak. Adalet Bakanı Sungurlu, öncelikle bu davalara karşı savunma hazırlamak için bir daire başkanlığı kurulacağını söyledi.

Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Divanı'nda, Türkiye aleyhine açılan davalara savunma hazırlamak için bir daire başkanlığı kurulmasının düşünüldüğünü açıkladı.

Sungurlu, bu tür davalarda zor durumda kalmamak için, savcıların dikkat etmesi gerekli konularla ilgili bir de genelge yayınlanacağını belirtti. Oluşturulacak uzman bir ekibin, taşrada aydınlatıcı ve araştırıcı faaliyette bulunacağını kaydeden Sungurlu, bu mahkemelerdeki Türk temsilcilerin taşrada uzun yıllar fiilen hakimlik ve savcılık yapmış, uygulamayı ve koşulları bilen kişilerden seçileceğini bildirdi.

Gerçeklerin kamuoyuna doğru ve resmi şekilde duyurulması hazırlığı yapıldığını vurgulayan Sungurlu, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün yabancı dil bilen hakimlerle takviye edileceğini açıkladı. Sungurlu, ‘Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı Küçültücü Muamele veya Cezanın Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) raporlarının incelenip, eksikliklerinin giderileceğini ve tatminkar yanıtlar verileceğini söyledi.

ALEYHİMİZE 300 BAŞVURU

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu da Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Divanı önünde hukuka aykırı yakalama ve tutuklama iddialarıyla ilgili olarak Türkiye aleyhine 300 başvuru bulunduğunu bildirdi. Hukuka aykırı tutuklama ve gözaltı süresinin uzunluğu nedeniyle yapılan başvurular üzerine, Türkiye şimdiye kadar 1 milyon 348 bin 893 Fransız Frangı ve 8 milyar 90 milyon lira ödedi. Başesgioğlu, ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır'ın önergesini yanıtlarken, uluslararası kuruluşlarda Türkiye aleyhine 1992 yılında 406 sanıklı 334 dava, 1993 yılında 348 sanıklı 274 dava, 1994 yılında 239 sanıklı 218 dava, 1995 yılında 239 sanıklı 228 dava, 1996 yılında da 446 sanıklı 432 dava açıldığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!