Türkiye'yi kıskanmıyor tersine gurur duyuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi kıskanmıyor tersine gurur duyuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2002 18:23

Gavras, Ermeni meslektaşı Atom Egoyan'ın ‘‘Ararat’’ filmini görmediğini, ancak bu tür sanat yapıtlarıyla ülkelerin birbirlerini karalamalarını doğru bulmadığını söyledi.Gavras, Yunanistan'da kendisine tam üç kez Türkiye aleyhinde film önerisi geldiğini belirterek, bütün önerileri sert bir biçimde reddettiğini ifade etti.

ÜNLÜ Yunanlı yönetmen Costa Gavras ‘‘Türkiye'yi kıskanmıyor, tam tersi sizlerle gurur duyuyoruz’’ dedi. Türkiye'nin Dünya Kupası'nda elde ettiği başarıyı, imaj yaratmak için kaçırılmayacak bir fırsat olarak değerlendiren Gavras, iki ülke arasında şimdilerde yaşanan balayının ilelebet sürmesini de diledi. İtalya'daki Yabancı Basın Derneği'nin düzenlendiği geleneksel Altın Küre Sinema Ödülleri'nde, yabancı film dalında ‘‘Amen’’ ile ödül alan Gavras, Roma'da Hürriyet'in sorularını yanıtladı.

Gavras, Yunanistan'da Türkiye'nin Dünya Kupası'ndaki başarısının hayranlıkla izlendiğini, bazı gazetelerin komşusunu teşvik için Türkçe manşetler attığını hatırlatarak, ‘‘Bunlar güzel ve hoş şeyler’’ yorumunu yaptı. İki ülke Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu'nun, barış için uygar ve gönüllü diyalogu kendilerine ödev edindiklerini hatırlatan Costa Gavras kültür, sanat ve özellikle sporun ikili ilişkilerde inanılmaz rol oynadığını, bunun somut örneğinin Dünya Kupası mazları sırasında yaşandığını vurguladı.

‘‘Missing’’, ‘‘State of Siege’’, ‘‘Mad City’’, ‘‘Music Box’’, ‘‘Little Apocalypse’’, ‘‘The Confession’’, ‘‘Family Business’’ ve son olarak Berlin Film Festivali'nde büyük tartışmalar yaratan dini konulu ‘‘Amen’’ adlı filmiyle tanınan Gavras Ermeni meslektaşı Atom Egoyan'ın ‘‘Ararat’’ filmini izlemediğini, ancak ülkeleri karalayan tarihi yapıtların çekilmesine karşı olduğuna değinerek şöyle dedi:


TÜRKİYE'Yİ AB'DE GÖRMEK İSTİYORUZ

‘‘Geçmişte Yunanistan'da da benden Türkiye aleyhinde film yapmam istenmişti. Hem de üst düzey hükümet yöneticilerinden gelmişti bu öneriler. Ama ben her defasında bunu gülünç bularak sert bir şekilde reddettim. Aslında örf, adet ve kültürleri birbirine bu kadar çok benzeyen iki ülkeyi konu alan bir film üzerine çalışmalar başlatabilirim.’’

Costa Gavras, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Yunanistan ile Türkiye'nin birlikte düzenlemesi halinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha güçleneceğini belirterek, ‘‘Biz Yunanlı sanatçılar olarak, Türkiye'yi AB bünyesinde görmek istiyor ve bunu destekliyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!