Türkiye'ye 'zorla muayene'den tazminat cezası

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye zorla muayeneden tazminat cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2003 10:39

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), zorla jinekoloji muayenesinin insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, Türkiye'yi 7 bin euro (yaklaşık 11 milyar lira) tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

AİHM, Bingöl'de yaşayan ve adını açıklamadığı bir Türk kadının, PKK'ya yardım ettikleri savıyla 1993 yılında eşi ile birlikte gözaltına alındıktan sonra gözlerinin bağlandığı, sopayla dövüldüğü, tecavüzle tehdit edildiği ve zorla jinekoloji muayenesine tabi tutulduğu gerekçesiyle açtığı davayı karara bağladı.

Bayan F olarak adlandırılan kadının eşi Y.F. tarafından 1994 yılında yapılan şikayet üzerine açılan davayı sonuçlandıran AİHM,  jinekoloji muayenesinin, hakim kararı ve kişinin rızası olmadan gerçekleştirilemeyeceğine dikkat çekerek, özel hayata saygı ilkesine aykırı bir biçimde hareket edildiğini bildirdi.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesinin ihlal edildiğini saptarken, Bayan F'nin uğradığı manevi zarar için dört bin, yapılan masraflar için de üç bin olmak üzere toplam 7 bin euro tazinatın Türkiye tarafından ödemesine oybirliğiyle karar verdi.

Haberin Devamı

Gözaltına alındıktan dört gün sonra serbest bırakılan Y.F. ve eşi 1994 yılında beraat ettiler. Bu arada, bayan F'yi jinekoloji muayenesine zorlayarak özel hayatını ihlal etmekle suçlanan üç polis hakkında 1995 yılında açılan dava ise ertesi yıl beraat ile sonuçlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!