Türkiye'ye kaçıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye kaçıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2006 13:07

İsrail saldırılarından kaçan binlerce Batılı Türkiye'ye geliyor. Adana ve Mersin'de hazırlıklar başladı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da yaşayan İsveç, Brezilya, Arjantin, Meksika, Moldova, Almanya Federal Cumhuriyeti, Kanada, ABD ve Avustralya vatandaşlarının bir bölümünün Türkiye üzerinden tahliye edileceğini açıkladı.

İsrail'in düzenlediği saldırıların ardından Lübnan'dan ayrılarak denizyoluyla Mersin'e gelecek, daha sonra karayoluyla Adana'ya geçecek 2 bin Kanada vatandaşının barınması için, Kızılay'ın da desteğiyle spor salonu tahsis edildi.

Kanada'nın Ankara Büyükelçiliğinin, Adana Valisi Cahit Kıraç ile yaptığı görüşmeler sonucunda, Kanadalı vatandaşlara tahsis edilen Yüreğir Serinevler Spor Salonunun zemini halılarla kaplandı, Kızılay Derneği Adana Şubesi tarafından tüm ihtiyaçların giderilmesi için malzemeler hazırlandı.

Kanada ve Türk bayraklarıyla süslenen spor salonunda, Kızılay Derneği tarafından bin yatak yerleştirilecek, şapka ve tişörtler dağıtılacak. Gıda ihtiyaçları da dernek tarafından karşılanacak olan Kanadalıların, yaşayacağı olası sağlık sorunlarını giderebilmek için, bir ekip de 24 saat görev yapacak.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea1169f018fbb8f86951bd
Salon dışına da iki adet “operasyon çadırı” kuran Kızılay Derneği Adana Şubesi yetkilileri, organizasyonu buradan yönlendirilecek. Bu arada, Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş, Güvenlik ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri de Lübnan'dan geleceklerin güvenliğini sağlamak için salon çevresinde ve havaalanında önlemleri üst düzeye çıkardı.

BÜYÜKELÇİDEN TEŞEKKÜR

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Yves Brodeur, Adana Büyükşehir Belediyesi Aytaç Durak'ı makamında ziyaret ederek, yardımlarından dolayı teşekkür etti. Brodeur, Lübnan'da kentleri boşaltma çalışmalarında Türk yetkililerinin önemli katkılar sağladığını, gösterilen işbirliği ve anlayışın olağanüstü olduğunu söyledi.

Lübnan'dan ilk kafilenin bugün geleceğini bildiren Büyükelçi Brodeur, şöyle konuştu: “Bu insani bir operasyon. Beyrut'taki limandan alınacak vatandaşlarımız, Mersin'e, ardından karayoluyla Adana'ya getirilecek. Burada bir süre misafir edilecek Kanadalı vatandaşlar, daha sonra havayoluyla memleketlerine dönecek. Buradaki dostlarımız 36 saat çalışarak, Kanada vatandaşları için hazırlık yaptı. Bu takdire değer bir dostluk örneği, onlara çok teşekkür ediyoruz.”

Haberin Devamı

50 BİN KANADALI VAR

Brodeur, Lübnan'da yerleşmiş 50 bin Kanada vatandaşının bulunduğunu, ancak yaklaşık 4 bininin ülkeyi terk edeceğini belirtti.
Lübnan'dan transfer işlemlerinin 4 gün süreceğini ifade eden Brodeur, “Büyükelçilik olarak Kanadalı vatandaşları güven içinde buraya getirmek ve Türkiye'nin de yardımıyla kısa sürede memleketimize göndermek için seferber olduk” dedi. Brodeur, Lübnan'daki saldırılarda şimdiye kadar Kanadalı 6 kişilik bir ailenin hayatını kaybettiğini söyledi.

KİLİS'E SIĞINDILAR

Tatil için gittikleri ülkelerinde savaş ateşinin altında kalan 22 Lübnanlı, Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Kilis’e giriş yaptı. Çalıştıkları Belçika’ya gidecek olan Lübnanlılar, “Ülkemizin gülen çocukları şimdi hep ağlıyor. İnsanlar korkuyor, panik içinde. Orası cehennem gibi. Türkiye’ye gelince kendi vatanımıza gelmiş gibi oluyoruz. Bize kendi vatandaşları gibi davranıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’in Lübnan saldırısından kaçanlar ülkelerine gitmek için Suriye üzerinden Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan giriş yapan Lübnanlı 50 yaşındaki Saffo Antoınne, tatilini geçirdiği Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, İsrail’in bombardımanı üzerine kaçtığını söyledi. Kendilerinin kaçtığını ancak oradaki insanların perişan bir halde olduğunu tercüman aracılığıyla anlatan Antoınne, “Her yer bombalanıyor. Orada korkunç bir hayat var. Çocuklarımı ve eşimi alıp hemen kaçtım. Çalıştığım ve yaşadığım Belçika’ya gireceğim. Ülkemizin gülen çocukları şimdi hep ağlıyor. İnsanlar korkuyor panik içinde” dedi.

280 İSVEÇLİ ADANA'DA
  

/images/100/0x0/55ea1169f018fbb8f86951bf
İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısı nedeniyle bu ülkeden ayrılarak deniz yoluyla Mersin'e gelen İsveç vatandaşları, ülkelerine dönmek üzere otobüslerle Adana Havalimanı'na taşındı.

Haberin Devamı

Beyrut'tan katıldıkları turist kafilesiyle gecikmeli olarak sabaha karşı Mersin Limanı'na gelen 280 kişilik grup, buradan kiralanan özel otobüslerle, ülkelerine götürülmek üzere Adana Havalimanı'na geldi.

Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu kafilenin, Çelebi firmasından kiralanan özel uçakla ülkelerine gönderilecekleri belirtilirken, işlemleri süratli bir şekilde tamamlanan İsveç vatandaşları, havalimanı görevlileri tarafından bekletilmeden içeri alındı.

Kafiledekilerin, İsveç'in başkenti Stockholm'e gidecekleri ifade edilirken, otobüslerden inerken oldukça yorgun oldukları gözlendi.

Lübnan'da panik havasının yaşandığını belirten İsveçliler, Beyrut dışında, yakın kentlerin ve ulaşım merkezlerinin de bombalandığını kaydettiler.
Beyrut'tan dün de deniz otobüsü ile 188 İsveç vatandaşı getirilmişti.

Haberin Devamı

104 TÜRK TAHLİYE EDİLDİ

İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'dan 14 temmuzdan itibaren Beyrut Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 4 otobüs seferi ile 104'ü Türk ve 22'si muhtelif ülke vatandaşı toplam 126 kişinin Yayladağı sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptığı bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!