Türkiye'nin yüzde 96'sı risk altında

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yüzde 96sı risk altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Nüfusun yüzde 71'i birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yaşıyor

Dün sabaha karşı meydana gelen ve merkez üssü Kocaeli olan depremin hissedildiği yerler, en şiddetli depremlerin yaşandığı ‘Birinci Derece Deprem Bölgesi’nde yer alıyor.

Bayındırlık Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerinden yapılan derlemeye göre, dün saat 03.02'de meydana gelen, yaklaşık 450 kilometrelik bir hat boyunca etkili olan ve Richter ölçeğine göre 6.7 şiddetindeki depremin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Bursa, Bolu ve Zonguldak illeri, Birinci Derece Deprem Bölgesi'nde bulunuyor. Ankara ise bir, iki ve üçüncü derece deprem bölgelerinin buluştuğu noktada yer alıyor.

Türkiye topraklarının hemen hemen tamamı deprem riski taşıyor. Birinci Derece Deprem Bölgesi 328 bin 995 kilometrekare bir alanı kapsıyor ve bu bölgede nüfusun yaklaşık yüzde 45'i yaşıyor. İkinci Derece Deprem Bölgesi olarak tanımlanan yerler 186 bin 411 kilometrekarelik bir alanı oluşturuyor ve burada da ülke nüfusunun yüzde 26'sı bulunuyor. Şiddetli depremlerin nispeten daha az görüldüğü Üçüncü Derece Deprem Bölgesi'nde nüfusun yüzde 15'i yaşıyor ve bu bölge, 139 bin 594 kilometrekare ile Türkiye topraklarının yüzde 18'ini kaplıyor. Dördüncü Derece Deprem Bölgesi olarak tanımlanan yerler 97 bin 737, Beşinci Derece Deprem Bölgesi ise 32 bin 51 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Dördüncü Derece Deprem Bölgesi'nde nüfusun yüzde 13'ü, Beşinci Derece Deprem Bölgesi'nde ise yüzde 2'si yaşıyor.

Sismik açıdan riskli olarak kabul edilen ilk 4 derece deprem bölgeleri Türkiye'nin toplam yüzey alanının yüzde 96'sını kapsarken, toplam nüfusun yüzde 98'i de deprem tehlikesi altında bulunuyor.

Türkiye'nin bugüne kadar çok sayıda can kaybına, büyük hasara neden olan depremlerin yaşandığı Birinci Derece Deprem Bölgesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin önemli bir bölümü ile kısmen Akdeniz Bölgesi'ni, İç Anadolu'nun kuzeyi ile Orta ve Batı Karadeniz'i içine alıyor. Marmara ile Ege bölgelerinin hemen hemen tamamı da bu kuşakta bulunuyor. Büyük kentlerin, sanayi kuruluşlarının, baraj ve santralların çoğunluğu da birinci derece deprem tehdidi ile karşı karşıya.

SAATLER DEPREMİ GÖSTERDİ

Tarihi Haydarpaşa Garı'nın, saatleri deprem sonrasında aynı anda durdu. Garın kulelerinde, İstanbullulara yıllardır zamanı gösteren saatlerin ikisi de saat 03.05'te takılıp kalarak, yaşanan afeti belgelediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!