Türkiye'nin ilk müzik müzesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk müzik müzesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 10:53

Türkiye'nin ilk ulusal müzik müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde kuruldu.Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Resmi Gazete'de yayınlanarak, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan müze, İstanbul Üsküdar'da Tekel deposu olarak kullanılan ve yeniden düzenlenen tarihi binada, 2007 yılı başında hizmete girecek.

Haberin Devamı

Türk müzik sanatı ve kültürü üzerine araştırma ve inceleme yapan yerli ve yabancı müzikolog, etnomüzikolog ve akademisyenlere bu alanda bilgi, belge ve dokümanlara ulaşma olanağı sağlayacak olan müzede, çalgılar, notalar, arşiv kayıtları ile müzikle ilgili tüm etnografik materyaller yer alacak. Tarihi süreç içinde Türk Müzik kültürüne ait başta Türk çalgıları olmak üzere, tüm görsel, yazılı, basılı ve sesli materyaller sergilenecek.

Bakanlığa ait çeşitli müzelerde bulunan konuyla ilgili materyallerin yanı sıra yurt içindeki ve dışındaki kişilerin ellerinde bulunan özel çalgı koleksiyonları, yayınlar, plaklar ve diğer dokümanlar da satın alma ya da hibe yoluyla müze envanterine kazandırılacak.

Teşhir edilen her tür ve branştaki tarihi enstrümanların bakım ve onarımlarının yapılarak ses kayıtlarının satışa sunulacağı müze kapsamında alanında uzmanlaşmış 15 sanatçının bulunacağı özel bir Araştırma ve Uygulama Topluluğu da oluşturulacak. Bu topluluk sanatsal ağırlıklı, akademik yapıda açıklamalı ve uygulamalı periyodik etkinlikler ve yayınlar gerçekleştirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!