Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 11:02

İskoçya’nın Edingburg kentindeki bir hayvanat bahçesinden Türkiye’ye gönderilen 'Samir' isimli Hint gergedanı Darıca Hayvanat Bahçesi’nde ziyaretçileriyle buluştu. Türkiye gelirken yolculukta strese giren Samir kendini yaraladı.Uzmanlar,' Hayvan strese girmiş. Bunun sonucunda da vücudunda değişik yaralar oluşmuştur. Bizler de onu tedavi altına aldık.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dün gece Darıca Hayvanat Bahçesi’ne getirilen 'Samir' isimli Hint gergedanı bugün görücüye çıkarıldı. Hint gergedanı hakkında bilgiler veren Darıca Hayvanat Bahçesi Genel Müdürü Yücel Yılmaz, “Bugün burada görmüş olduğunuz Hint gergedanı, dünyada nesli tükenmekte olan bir canlı türüdür. Bizler de uzun zamandır Samir’i ülkemize kazandırmak için çaba sarfettik. Ve şu anda da buraya getirdik. Bulgaristan sınırında bir gün beklediği için hayvan strese girmiş. Bunun sonucunda da vücudunda değişik yaralar oluşmuştur. Bizler de onu tedavi altına aldık.” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi

Öte yandan gelen ziyaretçilerin de gergedan gördüğü için oldukça heyecanlı oldukları gözlendi. Hint gergedanı denilen 'zırhlı gergedan' türünün dünyada sayıları gittikçe azalıyor. Otçul bir hayvan türü olan bu canlıların sebze, meyve, ağaç yaprakları ve özel yemlerle beslendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi

GERGEDAN "SAMİR" ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, İngiltere'den zırh görünümlü deriye sahip 3 ton ağırlığında Hint gergedanı getirdi.

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi


Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, İngiltere'den gelen 3 ton ağırlığındaki "Samir" isimli gergedanla sahip olduğu tür sayısını 287'ye çıkardı.

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi


"Samir" için yaklaşık 1,5 yıldır hazırlık yapan hayvanat bahçesi, 3 bin 450 metrekare alana sahip gergedan görünümlü barınak inşa etti. Barınağın tamamlanmasının ardından İngiltere'den yola çıkan 7 yaşındaki erkek gergedan, karayoluyla 6 gün süren yolculuğun ardından Darıca'ya ulaştı. Burada, kendisi için özel olarak hazırlanan lüks gergedan barınağına yerleştirilen "Samir", ziyaretçilerini beklemeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi

Hayvanat bahçesinin genel müdürü Yücel Yılmaz, yaptığı açıklamada, tür ve hayvan sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olduklarını belirterek, 287 türden 3 bin 600'ün üzerinde hayvana ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi


Samir için uzun zamandır hazırlık yaptıklarını dile getiren Yılmaz, barınağın yapımı ve yazışmaların 1,5 sene sürdüğünü, inşaat bittikten sonra transferi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi


Barınağın "Samir" için özel ve gergedan siluetinde yaptıklarını ve 450'si açık, 3 bini kapalı olmak üzere 3 bin 450 metrekare alana sahip olduğunu anlatan Yılmaz, "Biz, Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği üyesiyiz. O yüzden bu barınak birliğin belirlediği standartlara göre yapıldı. Şu anda dünyanın en lüks ve en geniş alana sahip gergedan barınağı oldu burası. Isının 20-30 derece arasında olması lazım, o yüzden burayı özel sistemle ısıtıyoruz. Kışın çok soğuk olmadığı zamanlarda arada bir bahçeye de çıkartacağız ama genelde sıcak seven bir hayvan" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk gergedanı ziyaretçilere gösterildi


"SAMİR, TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK GERGEDANI"

Samir'in İngiltere'den Darıca'ya karayoluyla 6 günde geldiğini ve dün gece yeni yerine yerleştirildiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Samir, Türkiye'nin ilk ve tek gergedanı. Kendisi bir Hint gergedanı, zırhlı gergedan olarak da biliniyor. 7 yaşında ve 3 ton ağırlığında. 40 yaşına kadar yaşayabiliyorlar. En büyük özelliği, zırhlı bir görünüme sahip olmasını sağlayan kalın bir derisinin olması ve deri üzerinde küçük düğme gibi şekiller olması. Diğer bir farkı da tek boynuzlu olması. Diğer gergedanlar çift boynuzlu. Otçul bir hayvan. Günde yaklaşık 50 kiloya yakın yemek tüketiyor. Özel yem, yonca ve meyvelerle beslenecek."

Yılmaz, Samir'e kavuştukları için çok mutlu olduklarını, insanların gelip görmesi gerektiğini vurgulayarak, "Samir yalnız, nisan veya mayıs ayında dişisini de getireceğiz. Dişisi şu anda 1,5 yaşında, geldiğinde 2 yaşında olacak. Hint gergedanları genelde doğada tek olarak yaşıyorlar, sadece üreme dönemlerinde bir araya bırakıyorlar. O yüzden barınağı ona göre yaptık, birbirlerini görmemeleri gerekiyor. Getirip onu yan tarafa koyup, uyum sağladıktan sonra bir araya bırakacağız" ifadelerini kullandı.

Gergedanla birlikte ceylana benzeyen Hint antilobu da getirdiklerine dikkati çeken Yılmaz, "Barınağın bahçesinde gergedanlar birlikte yaşayacaklar. Doğada da beraber yaşıyorlar. Yani hayvanlar doğada gibi hissetsin diye bunu yapıyoruz. Böylece, hem hayvan daha sakin oluyor hem de seyir açısından da çok daha zevkli oluyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!