Türkiye'nin "ilk" genetik test analizleri yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk genetik test analizleri yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2014 11:40

Üsküdar Üniversitesi danışmanlığında sporda "ilk" kez genetik danışmanlık testleri yapılacak.

Haberin Devamı

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kartal Spor ve Genigma Genetik Araştırma ve Proje Geliştirme Merkezi arasında imzalanan protokol kapsamında sporcuların hangi spor dalında daha başarılı olabileceği ve dayanıklılıkları ölçülecek.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan'ın danışmanlığında gerçekleştirilecek çalışmalarla sporcuların küçük yaşta genetik yapılarına bakılacak. Böylece sporcuların dayanıklılıkları, hızlılıkları ve hangi spora daha yatkın olduğu tespit edilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ulucan, sporcuların ne tarz fiziksel aktivitelere yatkın olduklarının, sakatlık riski taşıyıp taşımadıklarının, kaygı ve strese yatkınlıklarının, beslenme metabolizmalarının genetik açıdan inceleneceğini belirtti.

Ulucan analizler sonucunda, sporcu eğer takım oyunu yapıyorsa, genetik yapısına uygun pozisyonda oynatılabileceğini, beslenme programı ve antrenman programının genetik yapısına göre hazırlanabileceğini, ani ölüm riski varsa tedbirler alınabileceğini, depresyona yatkınlığı varsa psikolojik kontrol altında tutulabileceğini anlatarak, böylelikle kusursuz ve "dopinge ihtiyaç duyulmadan" sporcular yetiştirilebileceğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!