Türkiye'nin gururu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin gururu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm Türkiye'de coşkulu törenlerle kutlandı. Vatandaşlar, askerlerin resmi geçidinde sevgi gösterilerinde bulunarak, alkışlar yağdırdı. RP'lilerin yine çeşitli illerde törenlere katılmadığı ve Atatürk anıtlarına çelenk koymadığı gözlendi.

Zafer Bayramı'nın 75'inci yıldönümü, tüm yurtta düzenlenen görkemli törenlerle kutlanırken, en ilginç görüntüler ise İstanbul Sultanbeyli'de yaşandı.

Birgün önce cuma namazı çıkışında radikal dinci grupların korsan gösterilerine sahne olan Sultanbeyli'de, 2'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu, karargah subaylarıyla birlikte gövde gösterisinde bulundu. Geçen yıl Sultanbeyli'de Atatürk Anıtı'nın açılmasına karşı çıkan RP'li Belediye Başkanı Nabi Koçak ise törenlerde sıkıntılı tavırlarıyla dikkat çekti.

RP'li Belediye Başkanı Nabi Koçak'ın karşı çıkmasına rağmen, 2'nci Zırhlı Tugayı tarafından geçtiğimiz yıl 10 Kasım törenlerinde açılan Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu, tam bir asker disiplini sergiledi. Silahçıoğlu'nun, Belediye Başkanı Nabi Koçak ile hiç konuşmadığı gözlendi.

TÜRK YILDIZLARI

Törende, Silahlı Kuvvetler adına konuşan Kurmay Yüzbaşı Lokman Yılmaz, ‘‘Ne bölücü, ne şeriatçılar, Atatürk'ün kurduğu laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkamayacaklardır. Bunlara karşı göğsümüzü siper ettik. Bu gücümüze karşı kimse duramayacaktır'' dedi.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi Tören Alanı'nda yapılan törene ise Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, yeni kuvvet komutanları, siyasi parti temsilcileri ve diğer devlet erkanı katıldı. RP Lideri Necmettin Erbakan, hipodromdaki törene katılırken, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gelmediler.

Paraşüt timinin yaptığı atlayıştan sonra sırasıyla Türkiye Muharip Gazileri, Mehteran Bölüğü, Süvari Alayı ve Kara Harp Okulu öğrencilerinin yaptığı geçidin ardından, Ankara'daki sınıf okulları yürüdü. Daha sonra tank, top, çok namlulu roketatar, zırhlı kariyerler gibi silahların geçişi ile geçit resmi tamamlandı.

Helikopterlerin şeref tribünü üzerinden uçuşunun ardından da sırasıyla F-16, F-4E ve KC-135-R Tanker Uçakları da törene katıldı. Tören boyunca alkışlarıyla askerleri selamlayan vatandaşlar, NF-5A uçaklarıyla ABD'den sonra ses hızıyla akrobasi uçuşu yapan dünya üzerindeki ikinci tim olan Türk Yıldızları, nefes kesen bir gösteri yaptı.

PKK'YA LANET

İstanbul'da düzenlenen törenlerin ilki, Taksim Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Vatan Caddesi'nde yapılan tören ise İstiklal Marşı'nın okunması ve bayrağımızın göndere çekilmesiyle başladı. İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Atilla Ateş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, askeri cipe binerek halkın bayramını kutladılar. Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı törende konuşan Tören Komutanı Tuğgeneral Hayri Güner, bu bayramı gurur ve heyecanla yaşadıklarını belirterek, 30 Ağustos'un aynı zamanda Sevr paçavrasının yırtılıp atıldığı bir zafer olduğunu söyledi.

Eğitim uçakları ve helikopterlerin de katıldığı gösterilerde Vali, Belediye Başkanı ve 1'inci Ordu Komutanı, geçit törenini ayakta izlediler.

BOSNA'DA DA KUTLANDI

30 Ağustos Zafer Bayramı, Bosna'daki Türk Tugayı tarafından da coşkuyla kutlandı. Zenica şehrindeki Tugay Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Hulusi Akar‘ın organize ettiği kutlama töreninde Türk ve yabancı çok sayıda üst düzey yetkili hazır bulundu. Tugayımız geçit resminin ardından çeşitli spor faaliyetleri ve gösteriler yaptılar.

SAT'lardan muhteşem gösteri

Beykoz Keçilik'teki üslerinde 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle bir gösteri düzenleyen Sualtı Taarruz Komandoları (SAT), yine parmak ısırttılar. SAT komandoları, dünkü gösterileriyle izleyenleri kendilerine hayran bıraktılar. SAT 'lar, tatbikat sırasında önce helikopterlerden süratle kayarak (fastrope) denize atladılar, ardından tekrar toplandılar. Aynı tatbikat, bir avcı botu ile yinelendi. Bottan denize bırakılan SAT'lar, daha sonra yine hızla gelen bottan sarkıtılan merdivenlere tutunarak, gemiye çıktılar. SAT'lar, uzun mesafeli yüzüş ve karadaki hedefleri imha etme, nokta hedeflere atış ve iple duvardan kayarak (rappeling) inme gösterilerini de sundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!