Türkiye'den Trump'a peş peşe çok sert tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Trumpa peş peşe çok sert tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2018 19:54

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye “yaptırım” tehdidine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter’dan yanıt verdi. Çavuşoğlu, “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz” dedi. Çavuşoğlu yaptığı ikinci açıklamada da "Hiç kimse bize talimat veremez. Kimsenin tehdidine de boyun eğecek değiliz. Hukuk kuralları istisnasız herkes için geçerlidir" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da "Türkiye’ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç, “Tehditlere boyun eğmeyeceğiz” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Papaz Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulayacağı şeklindeki tehdidine Twitter hesabından yanıt verdi. Çavuşoğlu, “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukukun üstünlüğü istisnasız herkes için geçerlidir” paylaşımında bulundu.  

Çavuşoğlu yaptığı ikinci açıklamada da "Hiç kimse bize talimat veremez. Kimsenin tehdidine de boyun eğecek değiliz. Hukuk kuralları istisnasız herkes için geçerlidir. dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da, şunları söyledi:

“Türkiye hukukun üstünlüğünü esas alan köklü bir demokratik geleneğe ve siyasi düzene sahip egemen bir devlettir. Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Türkiye’ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez. Ülkemiz ABD ile ilişkilerini düzeltmek için bugüne kadar gereken siyasi iradeyi ortaya koymuş ve üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. ABD Yönetimi’nin ülkelerimiz arasındaki müttefiklik ve dostluk ilişkilerini hiçe sayan tehditkar mesajlarını kabul etmemiz mümkün değildir. Brunson davası hakkında Amerikalı muhataplarımıza çeşitli vesilelerle gerekli açıklamalar yapılmış ve konunun bağımsız Türk yargısının yetki alanında olduğu açık bir şekilde vurgulanmıştır. ABD Yönetimini biran önce bu yanlış söylemi bir kenara bırakarak bugüne kadar sürdürdüğümüz yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİDEN TEPKİ

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Başkanı Donald Trump’ın papaz Andrew Brunson hakkında yaptığı açıklamaya karşılık, “Tehditlere boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, sosyal medya hesabı üzerinden ABD Başkanı Donald Trump’ın papaz Andrew Brunson hakkında yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Trump’ın kullandığı dili eleştiren Kılıç, “Tehditlere boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
ABD makamlarına daha önce aktardığı şeylerin anlaşılmadığını belirten Kılıç, “ABD makamlarının her seviyede paylaştığım açık tavsiyemi duymaması çok talihsiz bir durum. Mesajım berraktı; kimse Türkiye'nin tehditlere boyun eğmesini beklememeli. ABD'nin bize karşı tehditlere başvurmaması gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU'NDAN GÖRÜŞME

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Trump ve Yardımcısı Mike Pence'in, Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacakları şeklindeki tehditkar söylemleri ve Türkiye'nin buna tepkisinin hemen ardından Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmenin içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!