Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede sigaraya başlama yaşı 11
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 16:04

Sigarayla Savaşanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 11 olduğunu belirterek, bunun da giderek aşağıya çekilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında Taksim'deki The Green Park Otel'de bazı sanatçıların da katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Aydın, insanların bugüne kadar hep “Sigara sağlığa zararlıdır” ifadesiyle kandırıldıklarını ifade etti.

Aydın, gençlerin de sadece zararlı olduğunu düşünerek sigaraya başladıklarını savunarak, Türkiye'de 23 milyon civarında insanın sigara içicisi olduğunu söyledi.

Mustafa Aydın, “Sigara sağlığa zararlı değildir. Çünkü 'sigara eşittir ölüm'dür” dedi. Türkiye'de her yıl 114 bin insanın sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini kaydeden Aydın, bu sayının Kütahya, Ordu ve Giresun'un nüfuslarına eşit olduğunu dile getirdi.

İnsanda bulunan “P53 geninin” kansere karşı koruyucu bir gen olduğunu, ancak sigara içen kişilerde bu genin işlemez hale geldiğini anlatan Aydın, sigara içen bir kişinin çocuğunun kansere yakalanma riskinin diğer çocuklara oranla daha yüksek olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Aydın, sigaraya başlama yaşı konusuna değinerek, “Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11 ve bu giderek aşağıya çekilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigara içicilerinin bilinçsizlik sonucu izmaritlerini gelişigüzel atmalarından kaynaklandığını belirten Aydın, ayrıca her yıl 3 milyon ağacın sigara kağıdı ve kartonu olarak kullanılmak üzere kesildiğini söyledi.

Aydın, Türkiye'de her yıl 10 milyar doların sigaraya harcandığını, 5 milyar doların da sigara içenlerin tedavisinde kullanıldığını kaydederek, sigaranın her yıl ülke ekonomisine 15 milyar dolar gibi çok ağır bir yük getirdiğini vurguladı.

SİGARAYI BIRAKMAK ZOR DEĞİL

Sigarayla Savaşanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ubeyd Korbey de “sigarayı bırakmak zordur” ifadesinin yanlış olduğunu belirterek, “Sigarayı bırakmak zor değildir. Sigarayı bırakmayı bilmeyen vardır. Sigara içen önce kendisi isteyecek, karar verecek. Başaramıyorsa biz kendisine her türlü desteği vermeye ve yardımcı olmaya hazırız. Bizi mutlaka arasınlar” dedi.

Sanatçı Yılmaz Morgül de sanatçıların konserlerinde veya sanat aktivitelerinde ellerinde sigara ile poz vermelerinin çok yanlış olduğunu dile getirerek, sanatçıların sokakta dahi sigara içerken görülmemeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Manken Ece Gürsel de bir dönem 2 ay boyunca sigara içtiğini ifade ederek, ”Sigara derde derman oluyor diye başladım ama derde derman olmadığını gördüm. Ayrıca cilde ne kadar zarar verdiğini bizzat yaşadım. 2 ay sonra da sigarayı bıraktım” diye konuştu.

Manken İpek Tanrıyar da sigaraya ortaokulda başladığını ve 9 yıl içtiğini anlatarak, “Bir gün sigaranın üzerinde 'Sigara öldürür' yazısını gördüm ve paketi fırlattım. Kendi mezarımı, kefenimi, üzerime toprak atıldığını yani gömüldüğümü hayal ettim. Bunları hayal edince sigaradan nefret ettim. Sigara iradeyle bırakılır” dedi.

Selçuk Alagöz de insanları uyarmak ve çocukların sağlıklı nefes almalarını sağlamak istediklerine işaret ederek, “Dini kurallara göre insanlar domuz eti yemiyor, alkol almıyor. Peki niye sigara içiyor? Dinimizde insanın vücuduna zarar verici bir şey yapması günah. Sigara da bunlardan biri” diye konuştu.

Haberin Devamı

Basın toplantısına sanatçılar Bora Ayanoğlu, Murat Göğebakan, Burhan Şeşen, Zeliha Sunal da katıldı. Sanatçı Bora Gencer'in, üzerinde sigaranın zararlarını gösteren bir tişörtle geldiği görüldü.

Basın toplantısına katılanlar, büyük boy sigara maketi ile basına poz verdi. Bazılarının ise ellerindeki sigaraları yerlere atarak, ayakkabıları ile ezmeleri dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!